Leren zoeken in oude kranten op de digitale bron van Delpher. Foto: PR

Leren zoeken in oude kranten op de digitale bron van Delpher. Foto: PR

Schrijf zelf geschiedenis

ZELHEM - Het schrijven over eigen persoonlijke geschiedenis is populair. Geschiedenisboeken vormen de top van de veel verkochte boeken. Het is ook leuk om oude verhalen op te diepen en weer nieuwe glans te geven. De redactie van Um Zellem, ondersteund door Oudheidkundige Vereniging Salehem, heeft daarom het plan opgevat een praktische cursus op te zetten over het schrijven van een boeiend historisch artikel en vooral over hoe je je weg kunt vinden in de belangrijkste digitale informatiebronnen. Locatie is museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5 te Zelhem.

Deskundigen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), de ontwikkelaars Delpher (dé digitale bron voor het zoeken in oude kranten) en één van de Ridders van Gelre, de historicus René Arendsen, zullen hun kennis en tips delen. Cursisten gaan natuurlijk ook zelf aan de slag. Handigheid, plezier en (hernieuwd) enthousiasme ontwikkelen voor wat een heel mooie hobby kan zijn.

De cursus wordt gehouden op vier vrijdagochtenden en wel op 31 maart, 14 april, 28 april en op 12 mei. Vanaf 9.45 is de deur van museum Smedekinck open, aanvang 10.00 uur tot uiterlijk 12.15 uur. De kosten bedragen 30 euro voor leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem en haar zusterverenigingen uit Hummelo en Keppel, Steenderen, Hengelo en Vorden. Niet-leden betalen 45 euro voor de vier bijeenkomsten, inclusief koffie/thee. Een laptop is nodig, want het gaat om zoeken en schrijven. Het maximum is vijftien deelnemers. Aanmelding kan tot 20 maart via mail: secretariaat@salehem.nl.