Veel auto’s voor de kerk tijdens Pinksteren. Het merendeel van deze auto’s staat fout geparkeerd. Foto: Vitale Kern Vorden
Veel auto’s voor de kerk tijdens Pinksteren. Het merendeel van deze auto’s staat fout geparkeerd. Foto: Vitale Kern Vorden

Meedenken over verkeersveiliger en groener centrum Vorden

Algemeen

VORDEN - Half juni kunnen de bewoners en ondernemers van de Dorpsstraat en betrokken maatschappelijke organisaties mee gaan denken over maatregelen die het centrum groener en veiliger moeten maken voor met name voetgangers en fietsers. De resultaten van die bijeenkomsten worden meegenomen in een concept-ontwerp dat vlak na de zomer op tafel ligt op een inloopbijeenkomst voor alle Vordenaren. Na verwerking van alle reacties en de bestuurlijke afweging moet dit alles komend najaar leiden tot een voorstel aan de gemeenteraad. 

Zoals bekend bereikten afgelopen maart de gemeente Bronckhorst en Vitale Kern Vorden overeenstemming over het projectplan voor het centrum van Vorden. Twee zaken staan daarin centraal: het vergroenen en veiliger maken van de dorpskern, met name voor fietsers en voetgangers. Beide zaken moeten het centrum fraaier en aantrekkelijker maken om te verblijven. 

Eén van de doelen is de langparkeerders uit het centrum te houden. Voor hen is destijds het parkeerterrein aan De Bleek aangelegd. Dat wordt momenteel nog niet voldoende gebruikt. Nu houden zij parkeerplaatsen in de Dorpsstraat soms de hele dag bezet. Het kort parkeren bij de detailhandel in de Dorpsstraat staat niet ter discussie. Een ander doel is het verminderen van het doorgaande verkeer tussen Zutphen en Ruurlo. Daarvoor is de rondweg aangelegd, maar ook het gebruik daarvan valt tegen. Het centrum blijft natuurlijk wel bereikbaar voor eenieder die daar moet zijn. Ook dat staat niet ter discussie. 

De maatregelen moeten namelijk voor zowel de bewoners als de ondernemers in het centrum positief uitvallen. Het streven is mensen van buiten Vorden en toeristen langer in het dorp te laten vertoeven. Als zij met de auto komen, worden ze verwezen naar het lang parkeren op De Bleek en kunnen ze via de doorsteek naast Albert Heijn naar het centrum lopen. 

De plannen zijn gebaseerd op de gebiedsvisie. Daarin staat onder andere dat het groen vanuit de directe omgeving van het dorp (kasteel Vorden) het centrum ingetrokken moet worden. Toen het centrumplan in 2014 uitgevoerd werd, verdwenen de meeste kastanjebomen en platanen. Daarvoor kwamen nieuwe bomen terug, maar de hoeveelheid groen is veel minder en minder divers dan voorheen. Toen enkele jaren geleden de monumentale paardenkastanje voor de kerk noodgedwongen gekapt moest worden, slonk de hoeveelheid groen verder. 

De uitwerking van de gebiedsvisie kostte geruime tijd. Zo zijn bijna een jaar geleden al door Vitale Kern Vorden informatiebijeenkomsten belegd met de omwonenden van de rotonde aan de Horsterkamp/Ruurloseweg. Maar nu ligt er een projectmatige aanpak die moet leiden tot uitvoering van plannen binnen ruwweg ongeveer een jaar. De gemeente neemt hierbij de regie en is verantwoordelijk voor de uitvoering. Vitale Kern Vorden is de klankbordgroep die input levert en meedenkt bij de uitwerking en participatie vanuit Vorden.

Vordenaren weten Vitale Kern te vinden; al maandenlang komen reacties binnen, vooral over verkeerszaken. Zo zeggen verschillende mensen bang te zijn om in het centrum over te steken, omdat ze daarvoor tussen de op de stoep geparkeerde auto’s moeten gaan staan en dan nog geen zicht op de weg hebben. Zij missen zebrapaden met goed uitzicht.

Vooralsnog gaat het bij het vergroenen om de Dorpsstraat van grofweg het Kulturhus tot en met de rotonde aan de Horsterkamp. Meer bomen, struiken, hagen en perkjes moeten de kwaliteit en de waarde als winkelgebied en toeristisch centrum vergroten. Die wensen lagen er destijds al bij de totstandkoming van de gebiedsvisie. Intussen is de noodzaak voor meer groen alleen maar groter geworden. Afgelopen jaren was op een enkele plek bij Tuunte na nergens in het centrum de mogelijkheid om ergens in de schaduw te gaan zitten. 

Zutphenseweg
De voorbereidingen voor de Zutphenseweg (het westelijke deel tussen benzinestation en daar waar de blauwe zone begint) lopen inmiddels ook. Zoals bekend gaat het hier om het verlagen van de snelheid naar 30 km, zodat straks in het gehele centrum dezelfde snelheid geldt. Bij alle kruisingen krijgt dan rechts voorrang. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de rondweg beter gebruikt wordt. Doorgaand verkeer van Zutphen naar Ruurlo en omgekeerd moet zo veel mogelijk uit het dorp gehaald worden. Ook hier krijgen de bewoners de mogelijkheid om hun wensen te uiten. Wanneer dat gebeurt, is op dit moment nog niet duidelijk. Eerst moeten alle mogelijkheden op een rijtje gezet worden.

Albert Heijn
Tenslotte zijn er plannen voor de verbouwing van het pand van Albert Heijn en Bleumink aan de Dorpsstraat. Met name de doorsteek naast de supermarkt naar De Bleek is van belang voor de inrichting van de Dorpsstraat en het voetgangers- (en fiets)verkeer van het parkeerterrein naar het centrum. Bij de voorbereiding van die plannen zal Vitale Kern Vorden ook betrokken worden.Gezamenlijk moeten deze plannen leiden tot een aantrekkelijk en groen centrum waar het goed toeven is voor met name voetgangers en fietsers. Het centrum als visitekaartje van Vorden.

Voor meer informatie, onder andere over de gebiedsvisie voor het dorpscentrum: www.vitalekernvorden.nl.Voor vragen en opmerkingen: info@vitalekernvorden.nl. Of telefonisch: (0575) 470 530.

Bijeenkomsten

Donderdagmiddag 15 juni voor de maatschappelijke organisaties (o.a. kerk- en schoolbestuur);
Donderdagavond 15 juni voor de bewoners van de Dorpsstraat;
Maandagavond 19 juni ’ voor de ondernemers in de Dorpsstraat;
Dinsdagavond 20 juni voor de omwonenden van de rotonde aan de Horsterkamp/Ruurloseweg.

Alle betrokkenen ontvangen een persoonlijke uitnodiging.

Voetgangers komen nogal wat hindernissen tegen op de stoepen. Foto: Vitale Kern Vorden
Het meeste groen in het centrum is te vinden rondom de kerk, maar ook hier domineert steen. Foto: Vitale Kern Vorden
Parkeerplaats De Bleek is slechts mondjesmaat gevuld. Foto: Vitale Kern Vorden