‘Supermarkt Super Super’ van filiaalhouder Sjors (gespeeld door Herbert Hulstijn- midden) was het slechtst lopende filiaal van de keten ‘Super Super’. Foto: PR

‘Supermarkt Super Super’ van filiaalhouder Sjors (gespeeld door Herbert Hulstijn- midden) was het slechtst lopende filiaal van de keten ‘Super Super’. Foto: PR

Krato is het na vier jaar nog niet verleerd

Cultuur

Kranenburgse toneelvereniging oogst applaus voor spel én decor

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Allemachtig wat mooi.” De reacties van het publiek waren unaniem toen het toneeldoek in de grote zaal van ‘t Kulturhus openging voor de voorstelling van Krato, de Kranenbugse toneelvereniging. Een spontaan applaus volgde. Een prachtig compliment voor de decorgroep onder aanvoering van Bernardet Wunderink en Anneke Harmsen, die een kleurrijk interieur van een supermarkt hadden neergezet. In dat fraaie decor werd afgelopen zaterdagavond voor een uitverkochte zaal de klucht ‘Supermarkt De Super Super’ op de planken gebracht.

Het was inmiddels vier jaar geleden dat Krato voor het laatst een toneeluitvoering verzorgde. In 2021 en 2022 gooide corona roet in het eten, en vorig jaar was er onvoldoende voorbereidingstijd. Er dreigde zelfs een opheffing, maar die werd afgewend. “Nu staan we er weer. En hoe! Voor een uitverkochte zaal, en dat is uniek voor Krato. Mooi dat jullie er allemaal zijn”, zo begroette Ingrid Ooms de bezoekers die voorafgaande aan de klucht muzikaal welkom werden geheten door voorzitter Anita Pierik van Krato op haar harmonica. Ze liep daarmee vooruit op haar kleine rol als muzikant in de klucht die werd geschreven door de bekende Groningse toneelschrijver Henk Roede.
Voor het eerst stond Krato onder leiding van regisseur Janny Fokkink uit Vorden, die inmiddels op toneelgebied haar sporen heeft verdiend. Zo regisseert ze al enkele jaren met succes ook Toneelgroep Linde. Samen met Anita Pierik keek Fokkink na afloop met veel genoegen terug op de klucht. De acteurs waren tekstvast en de verschillende typetjes werden goed neergezet. “Af en toe had er wel iets meer ‘vaart’ in het stuk kunnen zitten, maar het publiek heeft volop genoten. En daar is het ons om te doen”, zo was de conclusie van het tweetal na afloop.

Twee voorstellingen
Om bij de hoofdvoorstelling goed beslagen ten ijs te komen speelde Krato de klucht ook op zaterdagmiddag, voor een klein select publiek. Vrijdagavond had de generale repetitie plaatsgevonden. “Mede omdat de voorstelling al vroegtijdig uitverkocht was hadden we ‘s middags wat mensen uitgenodigd die zaterdagavond niet in de gelegenheid waren. En vanwege de grote belangstelling overwegen we volgend jaar twee voorstellingen in te plannen. Maar daarover moeten we als bestuur en groep nog een beslissing nemen”, zo liet voorzitter Pierik weten.

Slechtst lopende filiaal
‘Supermarkt Super Super’ van filiaalhouder Sjors (gespeeld door Herbert Hulstijn) is het slechtst lopende filiaal van de keten ‘Super Super’. Sjors is dan ook geen geboren ondernemer maar heeft het ook niet getroffen met zijn kleurrijke personeel. Het allergrootste probleem is dat er een jaar geleden een vestiging van Mega Markt is geopend aan de overkant van de straat. De ‘Super Super’ keten geeft Sjors nog één kans om de omzetcijfers op te krikken zodat hij de merknaam ‘Super Super’ mag behouden. Om Sjors hiermee te helpen stuurt de keten hulp, in de persoon van de onervaren Nicolette (Martine ten Arve). Nicolette gaat overijverig aan de slag, maar alle inspanningen pakken niet altijd goed uit.
Komische situaties wisselden zich in een snel tempo af in deze klucht compleet met hangouderen, een accordeonist voor de deur, een op hol geslagen flessenautomaat en nog vele andere gekkigheden. Kortom: het werd een hilarische toneelavond waarvan het publiek volop genoot. Na afloop was er een grote verloting, vrijwel volledig gesponsord door de Vordense ondernemingen.

Spelersgroep
Naast Herbert Hulstijn en Martine ten Arve bestond de spelersgroep verder uit Mirjam Harmsen, Miranda Beekman, Marjan Buunk, Bernardet Wunderink, Richard Ooms, Dorée Golstein, Ann Visschers, Sander Roelvink, Tiny Berend, Sien Klein Nengerman en Anita Pierik. Souffleur was Greta Greven en de grime werd verzorgd door Marlies Meenks, Anneke Harmsen en Ingrid Ooms.

De toneelgroep van Krato. Foto: PR