Gerda Rossel wordt benoemd tot erelid Oud Vorden. Foto: Boukje Tijhuis
Gerda Rossel wordt benoemd tot erelid Oud Vorden. Foto: Boukje Tijhuis

Gerda Rossel benoemd tot erelid Oud Vorden

Cultuur

Lezing over hersteloord Decanije

Door Boukje Tijhuis

VORDEN - Volgens traditie werd de maart-lezing van Oud Vorden vooraf gegaan door de jaarlijkse ledenvergadering. Zo’n 130 leden schoven donderdag 14 maart aan in de sfeervolle zaal van de Herberg om het wel en wee van de historische vereniging te vernemen. Aansluitend volgde de lezing over Vordens voormalige herstellingsoorden de Decanije en het Van Hasseltpaviljoen.

Solide en stabiel
Tijdens de jaarvergadering bleek dat het lidmaatschapsgeld van de vereniging voor het zesde achtereenvolgende jaar niet verhoogd hoeft te worden. In deze economisch uitdagende tijden is dat noemenswaardig, evenals het nog steeds stijgend aantal leden dat inmiddels 570 beslaat. Neem daarbij de duurzaamheid verhogende renovaties die het Old Vorden Huus afgelopen jaar onderging, en de conclusie is gerechtvaardigd dat de historische vereniging solide en stabiel aan het nieuwe verenigingsjaar begint.

Benoeming erelid
Speciaal moment van de avond was de benoeming van Gerda Rossel tot erelid van Oud Vorden; het bestuursvoorstel werd door de aanwezige leden met een stevig applaus aangenomen. De gedreven historicus verricht veel nuttig werk voor de geschiedenisbeschrijving van Vorden en omgeving. Onder haar leiding als voorzitter van de boerderijencommissie werd het afgelopen decennium van alle Vordense boerderijen tot in detail de bouw- en bewonersgeschiedenis beschreven; ze staan allemaal op de Oud Vorden-website.

Ook memoreerde voorzitter Frank van Setten haar inzet voor de Open Monumenten Dagen en de enorme productie aan historische artikelen. Als erelid sluit Gerda aan in het illustere rijtje ereleden van Oud Vorden: Fenny van Druten, Wim Jansen, Hennie Rossel en Wim Ruiterkamp.

Hersteloord spoorwegen
Voorzitter Van Setten had een drukke avond, want na de jaarvergadering gaf hij zelf een presentatie over de Decanije die van 1908 tot 1988 fungeerde als hospitium voor spoorwegpersoneel. Als gevolg van de industriële revolutie werkten spoor- en tramwegmedewerkers eind 19de eeuw erg lange dagen onder barre omstandigheden. De spoorwegstaking van 1903 bracht een ommekeer in de manier waarop de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) met haar medewerkers omging. Een nieuw tijdperk brak aan, met zorg voor het personeel. Het herstellingsoord dat in Vorden werd gevestigd in de Decanije – voorheen vicarie en burgemeesterswoning – was een plek waar spoorwegpersoneel weer op krachten kon komen.

Klusjes op het treinstation
Het later bijgebouwde Van Hasseltpaviljoen (huidige Villa Zilverlinde) was een hersteloord voor kinderen. Omdat zijn tante jarenlang als ‘zuster Van Gorkum’ de scepter zwaaide in dit kinderpaviljoen spendeerde Van Setten van jongs af aan zijn vakanties in Vorden. De jonge Frank deed dan allerlei klusjes, meestentijds op het treinstation waar hij graag meehielp. Ook was hij vaak bij de Nederlands Hervormde kerk te vinden om aankomst en vertrek van de GTW-bussen mee te maken. 

Deze avond werd duidelijk waar Van Settens voorliefde voor het openbaar vervoer én voor Vorden werd geboren: in het mooie Vorden van halverwege de 20ste eeuw.

Volgende Oud Vorden-lezing is dinsdag 9 april in hotel Bakker. Maritiem onderzoeker Menno Leenstra vertelt dan over de VOC en Vordense opvarenden. Aanvang 20.00 uur, inloop publiek vanaf 19.30 uur. De lezing is gratis voor leden van Oud Vorden. Niet-leden betalen 5 euro entree.

De Decanije, met herstellend personeel op het terras. Foto: archief Oud Vorden