V.l.n.r. Meindert Booij (architect), Rienk Legtenberg (bestuurslid), Martien Pater (voorzitter), Peter Meulenbroek (secretaris/penningmeester), Hester van Zwet (adviseur subsidies) en Gé de Jong (bestuurslid). Foto: Jan Legtenberg

V.l.n.r. Meindert Booij (architect), Rienk Legtenberg (bestuurslid), Martien Pater (voorzitter), Peter Meulenbroek (secretaris/penningmeester), Hester van Zwet (adviseur subsidies) en Gé de Jong (bestuurslid). Foto: Jan Legtenberg

Plannen invulling stationsgebouw steeds concreter

Algemeen

‘Je beleeft hier het DNA van de Achterhoek’

Door Richard Stegers

VORDEN – Het stationsgebouw in Vorden verkeert in vervallen staat. Het zorgt al jaren voor een troosteloze aanblik. Maar daar komt snel verandering in. Ondernemer Arjan Demers van ’t Dekkershuus BV heeft het markante pand uit 1878 vorig jaar van de gemeente gekocht en gaat het in oude luister herstellen. De bouwvergunning is inmiddels ingediend. Als het meezit, kan er nog voor de zomer worden gestart met de werkzaamheden, zo is de verwachting.

Op de verdieping worden drie studio’s voor starters gerealiseerd. Voor de invulling van de benedenverdieping is Stichting VORST verantwoordelijk. De stichting zonder winstoogmerk heeft een huurcontract van vijf jaar met de eigenaar afgesproken met een optie voor nog eens vijf jaar. De plannen zijn verwerkt in een werkdocument. “Dat vormt het fundament als leidraad, maar gaandeweg het proces kunnen er nog aanpassingen worden gedaan. Die flexibiliteit is er zeker”, vertellen voorzitter Martien Pater en secretaris/penningmeester Peter Meulenbroek. Om te vervolgen: “We hebben er zin in. Je beleeft hier het DNA van de Achterhoek.”

Perron Acht
Een fraai gerenoveerd stationsgebouw heeft voldoende potentie. Jaarlijks komen er 400.000 passanten, dat is bijna 1.100 mensen per dag. Het concept van stichting VORST bestaat uit drie onderdelen die elkaar versterken. In de voormalige goederenloods komt Perron Acht. Het wordt een sfeervolle ruimte die zeer geschikt is voor activiteiten op recreatief en cultureel gebied voor verschillende doelgroepen, jong en oud. Je moet dan denken aan beeldende kunst, muziek en theater, dans, literatuur en filosofie. “Dat kan in de vorm van tentoonstellingen, evenementen, cursussen, workshops, lezingen en thematische bijeenkomsten. We kiezen voor een multifunctionele en flexibele inrichting die afhankelijk van de behoefte is aan te passen.” Daarnaast is er een vaste plek voor cultureel erfgoed van de Achterhoek. Hiermee kunnen bezoekers kennismaken met de streek in al zijn verschijningsvormen.

De restauratie
In De Restauratie van het stationsgebouw is iedereen van harte welkom voor een kop koffie met gebak, een gezonde lichte lunch of een borrel met hapjes. “Dat kan na een lange treinreis, mooie wandeling of bezoek aan een activiteit op Perron Acht. In de gastvrije ruimte of op het terras geniet je van de lokale en regionale producten.” Bezoekers op doorreis kunnen terecht voor een coffee-to-go met een verse croissant. ’s Avonds is er in de beide voormalige wachtkamers ruimte beschikbaar voor bijeenkomsten tot zo’n 35 personen. “Het concept van De Restauratie vormt een aanvulling op de bestaande horeca in Vorden. Het biedt toegevoegde waarde.”

De Spoorwinkel
Dan is er ook nog De Spoorwinkel met een onderscheidend assortiment van streekproducten, zowel food als non-food. In het verlengde van De Restauratie kun je er terecht voor een belegd broodje en drankje voor onderweg. Maar er zijn ook dagverse producten te verkrijgen van bijvoorbeeld biologische boerderijen, brouwerijen en kwekers uit de Achterhoek. In de winkel is tevens ruimte voor een informatiepunt van de plaatselijke VVV, Natuurmonumenten en het Pieterpad. De plek is samen met De Restauratie het uithangbord voor inspirerende kunst uit de regio. Voor de exploitatie van De Spoorwinkel en De Restauratie zoekt stichting VORST een gedreven ondernemer.

Duurzaamheid en draagvlak
Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt in de planvorming. Dat zie je terug in isolatie, verwarmen en energieopwekking. De herinrichting van het stationsplein is een ander aspect dat de komende tijd aandacht krijgt. De eigenaar van het pand en de architect zijn enthousiast over het werkdocument van stichting VORST. Ook de gemeente Bronckhorst is positief gestemd. Om de plannen te kunnen realiseren, gaat stichting Vorst op zoek naar draagvlak, vrijwilligers, donateurs en sponsors. “De inrichting van de ruimtes van de benedenverdieping is een flinke investering. We hopen dat veel mensen en bedrijven ons initiatief gaan omarmen. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden voor financiële ondersteuning, crowdfunding, subsidies en een registratie als ANBI-stichting. Verder denken we eraan om een concept als Vrienden van Station Vorden in het leven te roepen.”

Open dag
Om iedereen op de hoogte te stellen van wat er gaat gebeuren, houdt stichting VORST een open dag bij het stationsgebouw. Dat gebeurt op zaterdagmiddag 25 mei. Bezoekers krijgen tekst en uitleg en kunnen dan een kijkje nemen mede aan de hand van tekeningen.

Meer informatie
Stichting VORST bestaat uit voorzitter Martien Pater, secretaris/penningmeester Peter Meulenbroek, bestuurslid Gé de Jong, bestuurslid Rienk Legtenberg en de specialisten Meindert de Booij (architect) en Hester van Zwet (aanvragen subsidies). “We zoeken nog een penningmeester, iemand die financieel en administratief kundig is.”

Voor meer informatie of aanmelding als vrijwilliger of donateur kan per mail contact worden opgenomen met stichting VORST via info@stichtingvorst.nl.


www.stichtingvorst.nl