Vordenaren, laat uw prachtige dorp niet versluchteren

Enkele weken geleden heeft er in dit Contact (12 maart 2024, pagina 6) een artikel gestaan over mijn idee om van het centrum van het 'oude Vorden' van omstreeks begin van de 20e eeuw een maquette te maken, aangezien velen klagen dat al dat moois uit die tijd is verdwenen/afgebroken. Vooral in de wekelijkse stukjes van Harry Jansen in 'Je bent een Vordenaar als…' komen die opmerkingen herhaaldelijk voor, vandaar mijn suggestie over die maquette.

Bij plaatsing van dit stukje, geschreven door Sander Grootendorst, had ik gevraagd om reacties te mogen ontvangen van enige huidige Vordense bewoners die aan dit project hun eventuele medewerking zouden willen verlenen, aangezien mijn eigen huidige lichamelijke conditie het niet meer toeslaat om deze klus zelf te realiseren.

Tot mijn verbazing en natuurlijk ook spijt bleef het op mijn e-mail- en adres vanaf die dag ijzingwekkend stil, geen enkele reactie uit het Vordense over dit idee!  Wel twee reacties uit Zutphen van mensen die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben in het maken van maquettes en die hun hulp spontaan en gratis aanboden om ons op te starten project op gang te trekken en van hun deskundigheid en ervaringen gebruik te laten maken, trouwens nogmaals dank voor dit aanbod, heren!

Ik heb nu echter moeten besluiten om mijn beoogde project definitief af te blazen, aangezien er geen enkele medewerking uit het Vordense is gekomen, want dat is natuurlijk essentieel in zo iets, ik had op wat meer support in dezen gerekend, maar als die er niet is dan heeft zo’n plan verder geen enkele zin. Na de zo geslaagde fusie tussen onze vroegere Vordense muziekverenigingen Concordia en Sursum Corda tot de huidige Harmonie Vorden had ik stiekem gehoopt op meer Vordense verbondenheid en samengaan, maar helaas… Aangezien ik, vind ik zelf, erg positief in het leven sta hoop en verwacht ik dat er, als de tijd daarvoor op den duur dan wel rijp is, zeker weer een dergelijk plan geopperd en dan ook uitgevoerd kan gaan worden.

Onze mooie 'oude kern' van Vorden is dan wel voorgoed verdwenen, maar een maquette is, aan de hand van de vele tientallen oude foto's, altijd nog wel weer te realiseren, toch?


Wim Jansen,
Zutphen