De grens met Duitsland is in een groot deel van de Achterhoek vlakbij, de Duitse economische problemen dus ook. Foto: Mark Ebbers
De grens met Duitsland is in een groot deel van de Achterhoek vlakbij, de Duitse economische problemen dus ook. Foto: Mark Ebbers

De grote buurman in het oosten heeft het economisch lastig

ACHTERHOEK - De Duitse economie heeft grote invloed op de Nederlandse economie, zeker in de Nederlandse grensgebieden - zoals de Achterhoek - is de verwevenheid met de oosterburen groot. Die Duitse economie draait niet geweldig: dalende omzetten in de industrie, dalende exportcijfers en federale overheidsbezuinigingen om het begrotingsgat te dichten, het zijn zaken die de grootste economie van Europa dwarszitten.

Ondanks dat is Duitsland Japan gepasseerd op de ranglijst van de grootste economieën ter wereld. Ons buurland is daardoor nu de derde economie, achter de Verenigde Staten op 1 en China op 2. Dat Duitsland Japan passeert, wordt duidelijk uit nieuwe nominale bbp-cijfers (bruto binnenlands product: alles wat bedrijven en burgers in een land verdienen). De economie van Japan is 4,2 biljoen dollar (ca. 3,9 biljoen euro) waard, die van Duitsland 4,5 biljoen op jaarbasis. (De Nederlandse economie is met een bbp van bijna 1,2 biljoen dollar de achttiende economie van de wereld.)
Een belangrijke internationale oorzaak van de positiewisseling van Japan en Duitsland is de waardedaling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar in vergelijking met de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. In dergelijke internationale vergelijkingen is de munteenheid van de grootste economie ter wereld het referentiepunt.

De Duitse economie werd getroffen door inflatie, die in vorig jaar nog hoog bleef. Als er geen rekening wordt gehouden met de invloed van de inflatie, zou het Duitse bbp gekrompen zijn met 0,3%. De Duitse industrie - de traditionele aanjager van de economie - ziet de omzetten al tijden dalen. Daarnaast zakte de export in en bovendien moest de federale Duitse regering miljarden euro's bezuinigen om het begrotingsgat te dichten. 

In plaats van krimp, die op basis van 2023 verwacht werd, is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De nieuwste cijfers wijzen op een opleving in met name de verwerkende industrie en een stijging van zowel de export als de bouwproductie aan het begin van het jaar. Of dit toch onverwacht positieve begin van 2024 in de rest van het jaar doorzet, is twijfelachtig volgens de bank. "De economische situatie in Duitsland is iets verbeterd, maar blijft in de kern zwak."