MX1-rijder Nico Freriks uit Hengelo geeft gas tijdens de eerste editie van de Stugge Veer Cross in Wichmond. Foto: Luuk Stam
MX1-rijder Nico Freriks uit Hengelo geeft gas tijdens de eerste editie van de Stugge Veer Cross in Wichmond. Foto: Luuk Stam

Crossers en publiek genieten volop van eerste Stugge Veer Cross

Algemeen

WICHMOND - Voor sommigen was de Stugge Veer Cross in Wichmond zondag de kans om eens mee te doen aan een echte wedstrijd. Maar ook winnaar Bas Klein Haneveld uit Vorden was duidelijk: "Dit is puur voor de fun."

Door Luuk Stam

Een motorcross op het kermisterrein van Wichmond, het was de droom van de mannen van crossgroep De Stugge Veer. De groep van crossers die sinds een paar jaar samen optrekt, vond dat er voor amateurcrossers in de regio te weinig podium was. Daarom sloegen ze samen met de leden van Jong Gelre Vorden-Warnsveld de handen ineen om zelf een cross te organiseren.
Die kwam er. Zondag was de allereerste editie van de Stugge Veer Cross op het terrein dat ligt ingesloten tussen de Baakseweg en de Lindeselaak in Wichmond. Wat het grootste gedeelte van het jaar niet meer is dan een doodgewoon grasveld werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een heuse crossbaan, compleet met starthek, haakse bochten en verschillende springbulten.
Deze eerste editie is direct een groot succes. Met een strakke baan, een vol deelnemersveld, veel publiek, twee enthousiaste speakers en een lekker weertje lijkt het plaatje dat de initiatiefnemers vooraf voor ogen hadden wel erg veel op de werkelijkheid. "Het gaat super", stelt organisator Sebastiaan Hamer - lid van De Stugge Veer en bestuurslid van Jong Gelre - halverwege de middag tevreden vast.
Super gaat het ook voor de 23-jarige Bas Klein Haneveld uit Vorden. Hij zet met grote overmacht beide manches in de koningsklasse van vandaag, de MX1, naar zijn hand. De Stugge Veer Cross is dan ook van een heel ander kaliber dan het Europees Kampioenschap enduro, waarin Klein Haneveld actief is. "Het is altijd goed om de motor weer even te voelen", geeft de Vordenaar aan. "Maar dit is puur voor de fun. Gewoon lekker crossen."
Dat laatste geldt voor een groot deel van de deelnemers hier in Wichmond. Naast de razendsnelle motoren in de MX1 en de MX2 gaat het starthek deze zondag ook los voor quads, brommers en voor kinderen op fietsjes. Zelfs de allerkleinsten gaan op een loopfietsje de baan rond. Een klein rood oud vrachtwagentje met een grappige toeter is gebombardeerd tot bezemwagen en controleert na elke manche of de 430 meter lange baan weer leeg is.
Als de baan is vrijgegeven, kunnen er hier zomaar mannen achter het starthek staan die nog nooit eerder meededen aan een georganiseerde wedstrijd. "Wij zijn onervaren amateurcrossers", vertelt Marijn Besselink uit Zelhem. Crossen doet hij doorgaans met zijn vrienden op het bouwland. "Dit is wel even wat anders", vindt Luuk Kelderman uit de Velswijk. "Op het maïsland is het vooral rechtdoor en gaan. Dit is sturen, remmen, schakelen, springen. Je gaat helemaal kapot."
Gelukkig kunnen Besselink en Kelderman rekenen op de steun van heel wat meegekomen familieleden en vrienden uit Keijenborg en omgeving. Op het rennerskwartier hebben zij een waar kampement opgeslagen, compleet met barbecue en bier. Het is de eerste keer dat de ruim twintig man grote groep op deze manier naar een streekcross trekt. "Maar het bevalt heel erg goed", zegt Marco Sessink, wiens zoon Thom (9) met zijn quad vandaag één van de jongste deelnemers is.
Tussen al het crossgeweld door is er in de grote tent naast de baan ook plek voor een hapje en een drankje. Na afloop van de cross is hier livemuziek. Al met al is het vandaag net alsof er oude tijden herleven. Na elke wedstrijd rijdt het vrachtwagentje een rondje en de volgende rijders kunnen direct van start. "Het gaat allemaal zo gemoedelijk", merkt een toeschouwer op. "Op z'n janboerenfluitjes", voegt een ander toe. "Zo is de Zwarte Cross ooit ook begonnen."
Behalve een lichtgewonde crosser waarvoor een ambulance moet komen, verloopt de eerste Stugge Veer Cross zonder noemenswaardige incidenten. De crossers zijn dan ook tevreden. "Ze zijn hier met niks begonnen", weet de snelste man van vandaag, Bas Klein Haneveld. "Er zit veel werk in, maar ze doen het goed." Of er een volgende editie komt? "Daar gaan we zeker voor bij elkaar zitten", geeft organisator Sebastiaan Hamer aan. "Waarschijnlijk was dit niet eenmalig."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant