Het achteraanzicht van woomboerderij De Wientjesvoort. Foto: PR.
Het achteraanzicht van woomboerderij De Wientjesvoort. Foto: PR.

Verbluffende restauratie voormalige herberg en boerderij 'De Wientjesvoort'

Algemeen

Vorden – Het resultaat is verbluffend authentiek. En dat maakt het pand ook zo uniek na de succesvolle restauratie van de voormalige herberg en boerderij De Wientjesvoort aan de Ruurloseweg gelegen in de scherpe bocht van de Ruurloseweg bij de afslag naar de Mosselseweg. De complete oude gebintenstructuur die bewaard is gebleven, de twee bedsteden, de hilden, de schouw, de glazen servieskasten, gevels met de onderschöer, de schuifvensters, de dak sporen en dakbedekking met rode Oudhollandse pannen en een eenvoudig aanrecht in terrazzo. Ze maken de voormalige herberg boerderij die geheel tot woonhuis is verbouwd tot een bijzondere bezienswaardigheid. Volgend jaar september tijdens Nationale Monumentendag wordt dan ook aan alle belangstellenden de gelegenheid geboden om dit zelf te komen bewonderen. Met dank aan eigenaresse Mary Woltering (73) die opdracht gaf tot de restauratie van het monumentale pand.

Door Jan Hendriksen

Kenmerkend voor het monumentale pand zijn ook de dwars geplaatste muur met daarin de schouwen, de verbreding van het woongedeelte en het toevoegen van een verdieping daarin en de latere uitbreiding van het woongedeelte aan de andere zijde. Binnen de gemeente Bronckhorst kon een vergelijkbare ruimtelijke ontwikkeling eerder worden vastgesteld bij boerderijen aan de Zelhemseweg in Hengelo, aan de Okhorstweg in Wichmond en bij een boerderij aan de Zutphen Emmerikseweg in Baak.

De geschiedenis van het huidige De Wientjesvoort (niet te verwarren met Landgoed De Wientjesvoort) gaat terug naar 1832. De boerderij lag niet zoals nu aan een doorgaande weg maar op de kruising van de doorgaande weg met een pad in noordelijke richting dat vlak langs de linker zijgevel liep. Eigenaar is in 1832 Hendrica Bruggink, rentenierster uit Vorden. De vroegste vermelding van het pand dateert uit 1326, het wordt genoemd onder de naam Lutteke (= klein) Wennekinck en was beleend aan Sweder van Vorden. Uit een vermelding in het verpondingsregister van 1646 blijkt dat het pand destijds een functie als herberg had: 'Kleyn Wennekinck, vrouw Crousen …. Voor 't huis zijnde een herberge op Wennekinckvoort…' Deze laatste naam is mogelijk later verbasterd tot Wientjesvoort.

In 1770 behoorde De Wientjesvoort bij het landgoed Onstein. Vanwege de gunstige ligging aan de doorgaande weg van Winterswijk naar Zutphen vormde de Wientjesvoort een aantrekkelijke pleisterplaats voor langs trekkende voerlieden. De herberg had waarschijnlijk een kleinschalige opzet en vormde zo een aantrekkelijke bijverdienste voor de boerenfamilie. In 1844 wordt het pand voor het laatst een herberg genoemd met T. Olthuys als herbergier.

Professioneel en vakkundige aanpak door lokale bedrijven

Takkenkamp
In 1906 komt de familie Takkenkamp als pachter op de boerderij. Zij bewonen het rechter deel van de woning. Hendrikus Takkenkamp trouwde, nadat zijn eerste vrouw in het kraambed bij de geboorte van het vierde kind overleden was in 1906 met zijn huishoudster Johanna ter Bocht. Zij kregen samen zes kinderen. Vanaf 1963 huurde de familie ook het linker deel van de woning, als zomerverblijf later als permanent verblijf.

Om naamsverwarring met de huidige Wientjesvoort, gebouwd door de freules van de adellijke familie van Dorth tot Medler tot 't Zelle te voorkomen, werd voor de boerderij de naam, Oude Wientjesvoort geïntroduceerd. Het in 1926 gebouwde landhuis van de familie Gorter kreeg de naam Oude Voorde. Toen de familie Takkenkamp in 1990 de boerderij gedeeltelijk verliet, werd besloten om de boerderij voortaan De Takkenkamp te noemen, om de herinnering aan hen levend te houden. Momenteel is de boerderij weer geheel terug in de familie Takkenkamp, de huidige eigenaresse is Mary Woltering, een kleindochter van Hendrikus (Dieks) Takkenkamp.

Lokale vak bedrijven
De restauratie werd in opdracht van eigenaresse Mary Woltering, die de particuliere woon- en zorgvoorziening Huize Sonnevanck in Hengelo (G) voor ouderen exploiteert, uitgevoerd door de lokale en regionale bedrijven Schotman Restauraties uit Vorden, Installatiebedrijf Janssen uit Keijenborg, Schildersbedrijf Besselink uit Vorden en Bouwmeester Precisie Graafwerk uit Vorden.

"Stuk voor stuk allemaal vakmensen en bedrijven die zich keurig binnen de kaders van de financiële begroting hebben gehouden. En dat mag ook wel eens gezegd worden", zo verklaart opdrachtgeefster Mary Woltering. Schotman Restauraties wordt door Woltering gewaardeerd om zijn expertise en vakkundige professionele aanpak van restauratieprojecten. Schotman Restauraties is dan ook geregistreerd bij Kennis & Kunde Kwaliteitsregister van monumentenspecialisten in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel en tevens een erkend leerbedrijf.

'Boeren, burgers en buitenlui'
In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen tijdens Open Monumentendag met als thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. En daarvan is het verbouwde monumentale pand De Wientejsvoort aan de Ruurloseweg 77-79 in Vorden er volgend jaar één van.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant