Koningin Gerdie Bloemendaal samen met haar Koning Frank en Frank van Setten (l) en Wim Bosman van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Koningin Gerdie Bloemendaal samen met haar Koning Frank en Frank van Setten (l) en Wim Bosman van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen.

Koningin Gerdie Bloemendaal heerst over Vorden

VORDEN – De geschiedenis van Koningsdag is nog pril en die van Koninginnedag gaat terug naar 1891. Die van Oranjevereniging Vorden naar 1898. Koningsdag is in 1885 ooit begonnen als Prinsessendag. Feit is dat tijdens al deze 'Koninklijke feestdagen ' de buitentemperatuur nog nooit op zo'n laag getalgehalte stond. Maar ondanks dat liet het 'Oranje zonnetje' zich vorige week donderdag regelmatig zien. Het werd dan ook als vanouds een aangename dag in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Het is op donderdagmorgen 27 april om half negen echter nog akelig stil in het centrum van Vorden. Bennie Lebbink en Marinus Eskes van de Schietcommissie van Oranjevereniging Vorden zijn achter het Meestershuis in afwachting van de kogelvanger die Henk Nijenhuis zal komen voorrijden voor het vogelschieten. De commissie moet het dit jaar na vele decennia zonder Henk Barendsen doen. Barendsen is ernstig ziek. Intussen stellen de muzikanten van Harmonie Vorden zich bij het Kulturhus op voor de aubade die onafscheidelijk aan Vorden verbonden is tijdens Koningsdag. Een aubade is volgens het woordenboek een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk die plaatsvindt in de morgen. Vorden is echter op dit vroege tijdstip nog niet massaal uitgelopen voor dit gebeuren. Wat zou het mooi zijn wanneer alle kinderen van de Vordense basisscholen spontaan zouden 'aanhaken', zoals dat in het verleden ooit het geval was. Het zou direct wat meer reuring in het dorp opleveren.

Voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden en wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst heten alle aanwezigen van harte welkom. "We gaan er vandaag een mooi feestje van maken", zo verklaart Spekschoor. Van Setten verwijst naar het 120-jarig bestaan die Oranjevereniging Vorden volgend jaar viert. "Dan willen we groots gaan uitpakken. Maar dan zullen er meer Vordenaren lid van onze vereniging moeten worden om financieel dat allemaal mogelijk te maken." Na het zingen van het Wilhelmus, het Vordens Volkslied, het hijsen van de vlaggen en een driewerf 'Hoera' voor onze Koning zwermt het aanwezige publiek uit.

'Rondje voor de kerk'
Voor de Hervormde Dorpskerk zijn Gerrit van Zeeburg en Jan ten Damme druk in de weer met de voorbereidingen voor het ringsteken. "Heb je een paraplu bij je", zo vraagt Van Zeeburg. "Dan kunnen we het touw telkens iets naar beneden halen als de ring er opnieuw opgehangen moet worden." De menners Dik Beeftink en Jan Groot Jebbink zijn met hun dressuurkarren deze morgen 'ingehuurd' om mening rondje voor de kerk te maken. Veelal vrouwen stappen in hun kar. Maar ook enkele mannen proberen de vrouwen de loef af te steken.

Drie generaties
Intussen gaan de eerste deelnemers vanaf De Herberg van start voor de achttien kilometer lange Oriëntatiefietstocht. Veelal bestaat net zoals bij het ringsteken de deelnemers uit een vaste groep inschrijvers. Soms stappen drie generaties gelijktijdig hun fiets op. Zoals Jans (70) en Herman (74) Jimmink, Yvonne Besselink-Jimmink en Laurens Besselink en Jochem Besselink (15). Ook Anja Menkveld-Wullink (58) behoort tot de vaste deelnemers. "Al bijna vijftig jaar. Als kind namen we al deel", zo verklaart de Vordense. Ze vormt samen met haar man Henk en Joke Moor en Rita Bruil een groep. Uiteindelijk blijken ze de winnaars te zijn.

Schutters
In het Kulturhus hebben zich inmiddels tientallen kinderen verzameld voor het Vordense Circus Lorelly die op uitnodiging van Oranjevereniging Vorden het kinderprogramma op deze ochtend verzorgen. In de tent bij Hotel Bakker verzorgt Indoor Sport in de loop van de morgen enkele demonstraties. Bij het vogelschieten is men inmiddels toe aan de tweede schietbeurt. De groep schutters is met 133 dit jaar wat geringer dan voorgaande jaren. Bennie Lebbink wijdt dit aan de lage buitentemperatuur. "Anders heb ik daar geen verklaring voor", zo verklaart hij terwijl Wim Bosman de volgende schutter oproept om het geweer aan te leggen. Alleen de kop heeft zich inmiddels gewonnen gegeven. Dan is het de beurt aan de 33-jarige Gerdie Bloemendaal. Samen met haar man Frank en een aantal andere familieleden en vrienden heeft ze zich collectief als groep aangemeld. Beide vleugels zijn inmiddels iets gespleten. Gerdie legt aan voor het 268ste schot. En tot haar grote verrassing lost ze het verlossende schot. "We hebben dit jaar een Koningin", zo roept Wim Bosman enthousiast via zijn microfoon. Van alle kanten wordt Gerdie gefeliciteerd.

De laatste Koningin die over Vorden heerste was Paulien Lenselink die in 2007 schutterskoningin werd. Tijdens de officiële 'inhuldiging' 's middags in de tent bij Hotel Bakker krijgt Gerdie alle versierselen omgehangen en wordt ze 'gekroond'. Ook alle andere prijswinnaars worden daar in het 'zonnetje' gezet. In de loop van de middag is Vorden goed bevolkt. De horeca zorgt evenals 's avonds voor het nodige muzikale vertier. Sommigen komen tot de conclusie dat de publieke belangstelling wel eens groter is geweest. Op naar Koningsdag 2018 die Oranjevereniging Vorden groots wil gaan vieren met de Vordense bevolking met dan weer een hopelijk afsluitend vuurwerk. Maar daar heeft men onder het motto 'Het is Oranje, laat het ook Oranje blijven' de Vordenaren wel hard bij nodig!

Uitslagen Koningsdag 2017
Vogelschieten: 1. Romp: Koningin: Gerdie Bloemendaal; 2. Kop: Adriaan Eskes; 3. Rechtervleugel: Rob Enzerink (na loting); 4. Linkervleugel: Wim Polman (na loting); 5. Staart: Marco Horstman (na loting). Ringsteken: 1. Anna Mieke Wolterink; 2. Hermien Schouten; 3. Maureen Stokman. Oriënteringsrit Volwassenen; 1. Groep Familie Menkveld; 2. 't Olde Hoge; 3.. familie Vlogman. Jeugd: 1. Groep Leferink; 2. Groep Bos.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden