Jochem van den Hoek.  Foto: Henk Teerink
Jochem van den Hoek. Foto: Henk Teerink

Road Race talent Jochem van den Hoek overleden

Algemeen

ACHTERHOEK - Woensdagmiddag 7 juni kwam het vreselijke nieuws dat Jochem van den Hoek tijdens de Isle of Man TT is verongelukt na een crash in de Superstock wedstrijd. Van den Hoek die al jaren reed voor Performance Racing Achterhoek was een echte road racer, zijn bijnaam 'Sjakie Spektakel' en 'Spierballenhouding' zeiden al voldoende.

Jochem van den Hoek begon in 2011 met road racen. Vanaf dag één was zijn grote droom om ooit de Isle of Man TT te gaan rijden. Jochem vertelde dat dit niet zomaar ging en dat hij hier nog minimaal anderhalf jaar voor nodig had om helemaal klaar te zijn om aan deze road race mee te kunnen doen. Ook wist hij dat er gevaren waren aan het deelnemen aan dergelijke road race wedstrijden. Voorbereiding, ervaring in het road racen en de baan goed uit je hoofd leren waren volgens Jochem zeer belangrijke factoren in zijn voorbereiding.

Om zich op de Isle of Man TT voor te bereiden ging hij in 2015 naast het Internationale Road Race Championshop (IRRC) ook rijden in de North West 200 en Ulster GP. Kort voor de start van het seizoen 2015 kwam er een plekje vrij bij Performace Racing Achterhoek van Tonny Wassink en Jochem ging voor het team rijden in het IRRC in de Superbike-klasse. Een 'no-nonsense team' met ambitie, maar waar ook een goede sfeer een zeer belangrijke rol speelt. Een team dat perfect aansluit bij Jochem. In de seizoenen ervoor behoorde Van den Hoek al bij subtop in de Superbike-klasse, maar een podiumplaats was nog niet gelukt. Ook in het eerste en tweede jaar bij Performance Racing Achterhoek lukte dit telkens net niet.

Wel bereidde hij zich in 2015 en begin 2016 dermate voor, dat hij vorig jaar voor de eerste keer zijn droom kon waarmaken: deelnemen aan de Isle of Man TT! Hij kwam aan de start met het vertrouwde Performance Racing Achterhoek. Het werd een geweldig avontuur voor zowel het team als coureur. Ook maakte Jochem indruk, door als snelste nieuwkomer te finishen in de Superstock klasse. Jochem kreeg daardoor ook steeds meer bekendheid bij de Nederlandse en buitenlandse motorsportfans. Kenmerkend voor Jochem was zijn houding waarbij hij zijn spierballen liet zien. Dit deed hij zowel op de grid als na de wedstrijd in de uitloopronde.

In 2017 ging Van den Hoek verder als coureur van Performance Racing Achterhoek in het IRRC. Zijn start van het seizoen bij de thuisrace van het team in Hengelo Gld. was geweldig. Van den Hoek behaalde in de Superbike race zijn allereerste podium in het IRRC! Vervolgens won hij nog eens een BeNeCup Superbike wedstrijd. 'Sjakie Spektakel' genoot: "Dit is geweldig", zei hij na afloop van de race tegen ons. Later op de dag crashte hij in het gedrang bij de start in de tweede IRRC Superbike. Jochem hield er een lichte hersenschudding aan over, maar dat weerhield hem er niet van om de week erop van start te gaan in de North West 200.

Naast Jochem gingen ook teammaat Joey den Besten en Johan Fredriks van start in de North West 200. Het drietal maakte er samen met Performance Racing Achterhoek opnieuw een geweldig avontuur van, maar ze gingen ook nog eens hard rond. De Britse pers schreef zelfs over de Nederlanders met de kop: 'Dutch Road Stars Impress At North West 200'. Ook ging Jochem vorige week voor de tweede keer van start tijdens de Isle of Man TT. Hij was de enige Nederlandse deelnemer en had voor deze beroemde road race wedstrijd onderdak gevonden bij TC Racing, waarmee hij reed met een Honda.

Jochem begon zoals altijd goed voorbereid maar ook zeer relaxed aan het avontuur en geinde dat hij nu een fabrieksracer was geworden. In de eerste Superbike-race reed Jochem zeer goed en werd 27ste in de Superbike-wedstrijd. Deze prestatie leverde hem een 'Bronzen Replica' op , een prijs die je krijgt wanneer je binnen een bepaalde tijd van de winnaar finisht. Woensdagmorgen was de tweede wedstrijd voor Jochem, deze keer in de Superstock-klasse. In de eerste ronde ging het mis en crashte hij in de 11th Milestone. Op een circuit als de Mountain Course op Man kan een crash fataal zijn, gezien het grote aantal dodelijke slachtoffers in de voorgaande jaren. Een aantal uur na de wedstrijd kwam er het trieste bericht dat Jochem is overleden aan de gevolgen van deze crash. Jochem is slechts 28 jaar geworden. Jochem was altijd relaxed en vriendelijk. Daarnaast was hij gewoon een 'coole gast' waardoor hij veel fans had langs de baan en vrienden in de paddock.

Teameigenaar Tonny Wassink reageerde woensdagavond op Facebook op het tragische overlijden van Jochem: "Vorig jaar stond ik nog voor je in de pitstraat op de Isle of Man. En vandaag zitten we met alle teamleden bij elkaar, aan jou te denken. Dit was je passie en hier deed je alles voor! Je was een goede coureur, maar bovenal was je een mooi mens!"

Ook teammaat Joey den Besten reageerde: "Vandaag het vreselijke nieuws dat mijn teammaat overleden is tijdens de Isle of Man TT. De grootste road race ter wereld heb je bevochten, waar ik diep respect voor heb. Jouw spraakmakende persoonlijkheid zal een gemis zijn binnen ons team en daar buiten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant