Tekening van boerderij 't Vaalderinck door Langlois van den Bergh. Foto: PR
Tekening van boerderij 't Vaalderinck door Langlois van den Bergh. Foto: PR

Tekeningen boerderijen omgeving Vorden in MAS

VORDEN - In 1960 werd Langlois van den Bergh gevraagd om de boerderijen die al heel lang in bezit waren van de Sint Anthony Groote Broederschap te Zutphen te tekenen. In de tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van Van den Bergh in het MAS Vorden, zijn vier van de zes tekeningen van deze boerderijen in de omgeving van Vorden opgenomen.

De Sint Anthony Groote Broederschap dateert al van 1450 toen enkele burgers uit Zutphen een vereniging oprichtten met als doel oefening in naastenliefde, zoiets als brood geven aan de armen. Het eigenlijke doel was echter goed doen ten behoeve van het eigen zielenheil. Sint Anthonius was onder andere beschermheilige tegen de pest. Om daarvan gevrijwaard te blijven wilde men wel graag betalen, waardoor de Broederschap inkomen genereerde. In die jaren werden Zutphen en haar omgeving door de pest getroffen. Het is duidelijk dat het één met het ander te maken heeft. Om hun werk te kunnen blijven doen kocht de Sint Anthony Groote Broederschap een aantal boerderijen in de omgeving van Warnsveld en Hengelo (Gld.) en huizen in de stad Zutphen. Deze werden verpacht en verhuurd. Zo hadden de mensen een dak boven hun hoofd en leverden deze goede doelen ook nog geld op om meer goede daden te kunnen doen en om de werknemers te betalen. Op de tentoonstelling zijn de tekeningen van de boerderijen Klein Bannink en 't Gotink, 't Vaalderinck en 't Riefel te zien.

Schenking Bloemstilleven
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden bezit een kleine collectie schilderijen en aquarellen van Herman Dijkjans (1889-1966), één van de belangrijkste en bekendste schilders uit onze regio. Veel werk van hem bevindt zich nog in particuliere collecties en ook de Musea Zutphen bezitten nogal wat werk van hem. Sinds kort is aan de MAS collectie een groot 'Bloemenstilleven' van zijn hand, gemaakt in 1947, toegevoegd. Het betreft een legaat van mevrouw Lon Germans-Bouthoorn.

De tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van Langlois van den Bergh en het Bloemstilleven van Dijkjans zijn nog tot 27 september 2017 te zien in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst, Raadhuisstraat 6 in Vorden. Open op vrijdag- en zaterdagmiddagen van 14.00-17.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>