Fietscross is een uit de hand gelopen hobby van Anne Mokkink. Foto: Luuk Stam
Fietscross is een uit de hand gelopen hobby van Anne Mokkink. Foto: Luuk Stam Foto: Liesbeth Spaansen

'Laatbloeier' Anne fietste al drie keer WK

Algemeen

VORDEN - De Vordense deed deze zomer in Amerika voor de derde keer mee aan het wereldkampioenschap fietscross voor amateurs.

Door Luuk Stam

Een profcarrière heeft Anne Mokkink (23) nooit geambieerd. Fietscross is voor de Vordense puur en alleen hobby. Die hobby is de laatste jaren echter wel flink uit de hand gelopen. Eind juli van dit jaar deed ze mee aan het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill. Ze strandde er in de kwartfinale. Een lichte teleurstelling, zeker omdat ze in 2015 al eens de finale haalde.

Toch geniet de Vordense vooral van deze internationale avonturen. Pas als ze 13 is, begint ze met fietscross. Die sport doet haar broertje Joost op dat moment al, later maakt hij de overstap naar de motorcross. "Hij wilde eigenlijk direct al beginnen met motorcross, maar dat vonden mijn ouders te gevaarlijk", vertelt Mokkink. "Ze zeiden: 'Ga eerst maar eens fietscrossen.' Toen ben ik bij hem gaan kijken en het leek mij ook wel wat."

Net als haar broertje wordt ook Anne Mokkink lid bij de fietscrossclub in Lichtenvoorde. In de eerste jaren doet ze enkel mee aan nationale wedstrijden, maar de laatste jaren maakt Mokkink een flinke ontwikkeling door. Ze krijgt de techniek van het fietscross – waarbij het bijvoorbeeld heel belangrijk is om je wielen over de bulten te 'drukken' en zo je snelheid te behouden – steeds beter onder de knie.

In de wedstrijden eindigt de Vordense steeds verder van voren. Vanaf 2014 begint ze dan ook steeds grotere wedstrijden rijden. Ze doet voor het eerst mee aan het WK, dat jaar in Ahoy in Rotterdam. In 2015 is ze erbij op het WK in het Belgische Zolder. In 2016 blijft het bij het NK en het EK, maar in juli 2017 mag Mokkink voor de derde keer deelnemen aan de mondiale titelstrijd.

Daaraan voorafgaand moet ze zich bij de beste zestien van Nederland rijden. Dat lukt haar op twee verschillende fietsen. Op de reguliere crossfiets met wielen van 20 inch zit ze er net bij. Bij de cruisers (met grotere wielen van 24 inch) doet ze helemaal vooraan mee. Op deze fiets behaalt ze ook internationaal de beste resultaten. "Door de grotere wielen is de fiets net wat stabieler en ben je wat zekerder", legt Mokkink uit.

Volgend jaar is het WK in Azerbeidzjan. Ook daar zou Mokkink graag fietsen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want steeds meer jongere meiden melden zich achter het starthek. En ondanks het feit dat ze pas 23 jaar oud is, behoort Mokkink in de wereld van de fietscross niet meer tot de jongsten. Sterker nog; over twee jaar is ze 25 en dan mag ze uitkomen in wat min of meer als de veteranenklasse wordt gezien. Of de Vordense nog zolang doorgaat? "In 2019 is het WK nog een keer in het Zolder", vertelt ze. "Daar wil ik nog wel heel graag meedoen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant