Naast het koor waren er vijf solisten: Johnny Bomers, Henri ter Braak, Herald Orriëns, Ellis Sportel en Marcel Zaat. Foto: Jan Hendriksen.
Naast het koor waren er vijf solisten: Johnny Bomers, Henri ter Braak, Herald Orriëns, Ellis Sportel en Marcel Zaat. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Passie na vijf jaar nog niets aan impact ingeboet

Algemeen

VORDEN – En weer was het een indrukwekkend schouwspel dat veel impact op het publiek had. Met hedendaagse muziekstukken en sterke solisten, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden, een maar liefst honderd leden tellend koor en een muzikaal combo. De Passie beleefde in de Christus Koningkerk in Vorden op Goede Vrijdag (30 maart) zijn eerste lustrum. Goed voor tweemaal een volle kerk. Aan de middagvoorstelling ging een Stille tocht vooraf. Een groot kruis werd door vrijwilligers vanaf de Christus Koningkerk meegedragen langs de Vordense kerk(en). Het aantal deelnemers aan de Stille tocht was gering.

Door Jan Hendriksen

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar alweer organiseerde de regionale parochie HH. Twaalf Apostelen in de Christus Koningkerk een eigentijdse uitvoering van de Passie. Daarnaast werd dit jaar de Passie ook opgevoerd in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingkerk in Beltrum en in de Sint Caeciliakerk in Rietmolen, beiden behorend bij de Sint Paulusparochie. De Passie is het beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth en kent al sinds de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen. De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor, zowel voor de klassieke muzikale Passies als voor eigentijdse vormen, zoals The Passion die op Witte Donderdag in de Bijlmer in Amsterdam werd opgevoerd en die via de televisie op NPO 1 3.1 miljoen kijkers trok.

De projectgroep De Passie van de parochie HH. Twaalf Apostelen onder aanvoering van Margriet te Morsche uit Ruurlo geeft elk jaar nieuwe inhoud aan het oude verhaal. Hierbij worden teksten uit de Evangeliën afgewisseld met moderne liederen, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden. Zo werden onder meer muzieknummers van Marco Borsato (Niemand) de 3JS (Geef mij een naam), Blof (De Storm, Dichterbij dan ooit en Beter), Freek de Jonge (Moederschoot), De Dijk (Kan ik iets voor je doen), Volumia (Hoe lang heb ik te leven), Guus Meeuwis (De Weg), Rob de Nijs (Zo zal het zijn) gezongen.

Kruisweg
Dit jaar had de projectgroep opnieuw gekozen voor een gewijzigde opzet. Het thema was 'Het kruis helpen dragen'. Naast een ingekorte versie van het Passieverhaal werd er in de viering aandacht geschonken aan de weg die Jezus moest volgen naar Golgotha na zijn veroordeling door Pilatus, de zogenaamde Kruisweg. Het verhaal werd door Marga Engelage, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en Harry Scheve verteld vanuit de herinneringen van Simon van Cyrene, twintig jaar na de kruisiging. De soldaten verplichtten hem het kruis van Jezus te helpen dragen. Zijn verhaal en dat van anderen die langs de weg stonden waren het uitgangspunt van deze vijfde Passie.

Muziek
Voor het gezongen deel waren in de drie kerken projectkoren samengesteld waarvan de deelnemers uit 28 Achterhoekse dorpen en uit Brummen samengesteld waren. Naast de koren waren er vijf solisten (Johnny Bomers, Henri ter Braak, Herald Orriëns, Ellis Sportel en Marcel Zaat) en een combo bestaande uit (Eelco Schuil (piano), Erwin Heinen (gitaar), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Hilde Wijklens (dwarsfluit)) ondersteunde het geheel muzikaal. De projectkoren stonden onder leiding van dirigent Frank Sterenborg.

Beter
Naast het lijdensverhaal waren er verdiepende meditaties en gedichten en actualiserende artikelen uit de media. De geprojecteerde afbeeldingen werkten vaak als een spiegel en meestal waren ze confronterend door hun actualiteit. De verschillende onderdelen vertelden elk hun eigen verhaal. Kortom die vijfde editie van de Passie in Vorden had aan kracht en impact na vijf jaar nog niets ingeboet. Alles zeggend en hoe toepasselijk waren misschien wel de woorden van het slotnummer: "Het wordt beter, met elkaar wordt het beter."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant