Ds Freek Brandenburg sprak woorden uit het dienstboek van de kerk waarmee ds. Jan Kool werd losgemaakt van de gemeente en gaf hem Gods zegen mee. Foto: PR.
Ds Freek Brandenburg sprak woorden uit het dienstboek van de kerk waarmee ds. Jan Kool werd losgemaakt van de gemeente en gaf hem Gods zegen mee. Foto: PR.

Hartverwarmende afscheidsdienst ds. Jan Kool

Algemeen

VORDEN – Met een speciaal voor hem geschreven lied heeft de Protestantse Gemeente Vorden zondag predikant ds. Jan Kool uitgeluid.

Ver voor aanvangstijd was de Dorpskerk al gevuld met familieleden, vrienden en gemeenteleden uit de verschillende gemeenten waar Jan Kool predikant is geweest. Het was zijn wens er een zo gewoon mogelijke dienst van te maken. De feestelijke dienst werd omlijst met muzikale bijdragen van Bach tot Duke Ellington gespeeld door Mirjam Berendsen, Henny Blaak en Dick Boerstoel en mooie liederen uit het Liedboek samen de Cantorij.

In zijn preek haalde Jan Kool even aan hoe hij in Vorden begon en ging hij in op Mozes en Elia en riep hij om vanuit de liefde van Christus in liefde met elkaar om te gaan. Ds. Freek Brandenburg sprak woorden uit het dienstboek van de kerk waarmee ds. Jan Kool werd losgemaakt van de gemeente en gaf hem Gods zegen mee. Namens de Protestantse Gemeente Vorden sprak de voorzitter van de kerkenraad Ria Aartsen. Zij haalde een citaat van Jan Kool aan: "Beginnen is trouwen met de toekomst waar je bij alles wat je begint je je steeds verbindt aan iets waarvan je nog niet weet hoe het zal lopen."

Aan de hand van de drie woorden: cultuur, kunst en kerk memoreerde zij waar Jan Kool zich door geïnspireerd voelt. "Kerk is voor hem niet het gebouw, maar al die mensen die samen een gemeenschap vormen voor geloof en geloofsbeleving in welke vorm zich dit uit. Van Bijbels koken tot een studieavond over Bonhoeffer. Voor hem is elk mens waardevol binnen en buiten de kerk. Kerk voor heel Vorden wilde hij zijn." Ten afscheid kreeg Jan Kool een boek met persoonlijke woorden van gemeenteleden aangeboden, een reischeque bijeengebracht door gemeenteleden en een boek met 'Vordense' portretten met ruim honderd interviews met gemeenteleden eerder gepubliceerd in het kerkblad. Velen hebben hem na afloop de hand gedrukt onder het genot van een hapje en drankje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant