Lieuwe en zijn oma Rikie Pardijs tijdens de high tea in De Hackforterhof. Foto: Liesbeth Spaansen
Lieuwe en zijn oma Rikie Pardijs tijdens de high tea in De Hackforterhof. Foto: Liesbeth Spaansen

Leerlingen De Kraanvogel verzorgen high tea in De Hackforterhof

Algemeen

VORDEN/KRANENBURG - Een van de winnaars van het project 'Groep 8 aan de macht' was groep 7/8 van basisschool De Kraanvogel in Kranenburg. Op 10 juli besteedden zij hun prijs van 250 euro aan een high tea voor ouderen. Zestien bewoners van De Hackforterhof zaten in hun eigen gezamenlijke eetkamer aan de mooi gevulde tafel en de kinderen zaten tussen hen in om te helpen.

Door Liesbeth Spaansen

Al ruim van tevoren kwamen de kinderen op de fiets aan om de tafels te dekken. Daarna kwamen de bewoners aan tafel. Woonbegeleidster Gon Waenink zorgde voor een ogenblik stilte, waarna de high tea kon beginnen. "Een heel smakelijke maaltijd toegewenst. Als je ziet wat er op tafel ligt! Applausje voor de kinderen. Mooi gemaakt en alvast bedankt. En nu lekker aanvallen."

De kinderen hielpen met het inschenken van melk, chocomelk of glaasje sap en bij het kiezen: wordt het een belegd broodje, salade, wat aardbeien of meloen met parmaham, tompouce of een chocolaatje. Ze sneden ook boterhammen en croissants en zorgden voor het beleg. Zelf genoten ze ook van deze high tea. Tot slot schonken zij de bekers nog eens vol. Dat werd zeer gewaardeerd.

De Hackforterhof heeft twee groepswoningen waar mensen met dementie kleinschalig kunnen wonen. Zij hebben een gezamenlijke woonkamer met een open keuken, waar zoveel mogelijk het dagelijkse leven wordt beleefd. "Ook doen we zoveel mogelijk wat de bewoners van huis uit gewend zijn. Aten ze 's morgens altijd yoghurt met muesli, dan eten ze dat hier ook. We schillen gezamenlijk de aardappelen en koken in de open keuken. Het is belangrijk om te zorgen voor de huiselijke sfeer van vroeger. Zie eens hoe ze genieten," glimlacht Gon.

Omdat de gemeenteraad van Bronckhorst op 19 en 26 januari 'Groep 8 aan de macht' organiseerde, zijn deze ochtend de raadsleden Willeke Reesink (D66), Thea Lusink (VVD) en commissielid José Teunissen (PvdA) aanwezig. "We wilden graag even kijken naar het resultaat. De kinderen hebben alles zelf geregeld; de boodschappen, het klaarmaken en op tafel zetten," vertelt Thea enthousiast. "Het is voor de kinderen heel leerzaam allemaal."

Juf Ingrid Groot Roessink liep ook tevreden langs de twee gedekte tafels op de twee verdiepingen van De Hackforterhof. "De high tea bedenken was leuk om te doen. Toen we de prijs wonnen was het: Wat nu? Hoe gaan we het doen? Maar het is gelukt!" De leerlingen moesten zelf deze ochtend plannen. Ze maakten afspraken over de datum en de tijd, of er bewoners een dieet volgen en tenslotte de boodschappenlijst.

Een van de Kraanvogel leerlingen is Lieuwe. "Ik had nog niet eerder een high tea gehad, maar ik vond het leuk. Ik was wel vaker in De Hackforterhof, want mijn oma woont er." Oma Rikie Pardijs zat trots naast haar kleinzoon, die haar helpt. "Ik vind het fijn dat hij er is."

Tot slot zongen de kinderen een aantal liedjes. De bewoners kregen slaginstrumentjes en sloegen de maat. Zo klonk er 'Hoedje van papier', 'In de maneschijn', 'Berend Botje', 'In Holland staat een huis' en 'Kortjakje'. Omdat 250 euro veel geld was voor een high tea, mocht Lieuwe namens de kinderen de bewoners tot slot nog een IJsbon cadeau doen.

Groep 8 aan de macht
Ruim 400 leerlingen van 14 basisscholen in Bronckhorst deden mee aan de bijeenkomsten over burgerschapsvorming. Dit deden zij in het teken van 'Groep 8 aan de macht'. Op speelse wijze maakten deze jonge inwoners kennis met lokale democratie, het belang van meedoen, wat een gemeenteraad doet en de invloed die je als inwoner kunt uitoefenen op de keuzes van je gemeente. Ook discussieerden ze over belangrijke thema's als vrijheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. De leerlingen namen deel aan workshops die gegeven werden door raadsleden. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink grepen zij vervolgens de macht tijdens vier kinderraadsvergaderingen. Een vergadering, met de kinderen zelf in de hoofdrol en onder leiding van de voorzitter van de 'echte gemeenteraad', burgemeester Besselink. De kinderraadsleden wisselden standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk werd democratisch gestemd voor het beste voorstel. De vier scholen met het beste raadsvoorstel kregen 250 euro om hun voorstel ook echt uit te voeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant