Onder toeziend oog van Henk Nijland en Wim Lebbink (achter) schieten Bennie Bokstart, Reini Groot Nuelend en Gerrit Nijenhuis met hun luchtgeweren op de roos.  (v.l.n.r.) Foto: Jan Hendriksen.
Onder toeziend oog van Henk Nijland en Wim Lebbink (achter) schieten Bennie Bokstart, Reini Groot Nuelend en Gerrit Nijenhuis met hun luchtgeweren op de roos. (v.l.n.r.) Foto: Jan Hendriksen.

Schietvereniging Medler huldigt zeven jubilarissen

Algemeen

MEDLER – Je zet je voeten in een bepaalde hoek, de elleboog plaats je voor je heup, geweer op de hand, goed kijken, diep adem halen en dan... 'paf'. Het kogeltje (doorsnede: 4,5 mm) boort zich tien meter verder in een kartonnen kaart. Met in het midden natuurlijk de roos. Als je die raakt, scoor je tien punten. Dit is in een notendop de essentie van het schieten met een luchtgeweer.

Door Jan Hendriksen

Wekelijks kan men dit ritueel op donderdagavond zien en horen in het schietlokaal van Schietvereniging Medler die haar onderkomen heeft bij Touwtrekvereniging Vorden in Medler. Een vereniging met ruim dertig leden die zelden of nooit naar buiten treed. Maar daar is nu alle aanleiding toe. Recent werden namelijk zeven leden gehuldigd die veertig of meer jaren lid zijn van Schietvereniging Medler. Uit handen van de hoofdbestuursleden Ab Scheffer en Richard Spexgoor van de overkoepelende Schietvereniging Oost- Gelderland, waarin 45 schietverenigingen uit de Achterhoek zich hebben verenigd, ontvingen de jubilarissen de versierselen behorende bij een langdurig lidmaatschap. Gerrit Nijenhuis (74) en Jan Roeterdink (78) uit Vorden en Dik Nijenhuis (70) uit Ruurlo zijn al van de oprichting van de vereniging in 1970 lid van Schietvereniging Medler. De Vordenaren Hemmie Beumer (77) en Bennie Lenselink (79) en Henk Meijerink (62) zijn respectievelijk 41 en 44 jaar lid. Ook Bennie Bokstart (59) uit Ruurlo die tijdens de huldiging niet aanwezig kon zijn ontving de jubileumspeld, hij is 44 jaar lid.

Gerrit Nijenhuis kan zich de oprichting en de eerste levensjaren van de vereniging nog goed herinneren. "We schoten door een buis die van enkele grote tweehonderd liter olievaten aan elkaar waren bevestigd. We stonden dan in een hoek vanuit het clubgebouw te schieten. Na verloop van tijd hebben we een nieuwe schietruimte aanpalend aan het clubgebouw van Touwtrekvereniging Vorden gerealiseerd. We beschikken nu over zes schietbanen die elk een lengte van tien meter hebben. Het 'touwtjessysteem' zorgt ervoor dat de kaartjes met een druk op de knop via de touwen tien meter voor- of achterwaarts worden gestuurd", aldus Nijenhuis. Voordat Schietvereniging Medler in 1970 werd opgericht werd er ook al wel 'geschoten' op 't Medler. Maar dat had geen officieel verenigingskarakter.

Vergrijzing van de sport
Met ruim dertig leden heeft Schietvereniging Medler nog een sterk zelfstandig bestaan. Enige zorg is er wel over de vergrijzing binnen de club. "Alhoewel? We hebben best nog wel instroom van leden vanaf een jaar of veertig. Maar echt jongeren. Nee, die zijn niet aan ons verbonden. De vergrijzing van onze sport in het algemeen zouden we graag met jeugd willen ondervangen. Maar dat gaat zeer moeizaam", zo verklaart bestuurslid Reini Groot Nuelend. Samen met Henk Nijland, Wim Lebbink, Dewald Meijerink en Bert Fokkink vormt Groot Nuelend momenteel het bestuur van Schietvereniging Medler. Een zestal leden zijn afkomstig uit Wichmond-Vierakker die in het verleden actief waren voor Schietvereniging Raakt Altijd Wat (RAW). "RAW beschikte op een gegeven moment in Wichmond niet meer over een eigen schietlocatie en zijn zodoende bij ons terecht gekomen en ingestroomd. En dat bevalt de schutters en ook ons prima", aldus Wim Lebbink.

Luchtdruk schieten
Bij Schietvereniging Medler wordt er alleen maar met luchtgeweren geschoten. Een enkeling schiet met een luchtpistool. Het schieten met luchtdrukwapens, zowel luchtgeweer als luchtpistool, is een relatief goedkope tak van de schietsport. "Mede daardoor wordt door ons het 'luchtdruk schieten' beoefend. En ook wat wetgeving en veiligheidseisen betreft is luchtdruk schieten wat minder 'streng' dan vuurbuks schieten", zo verklaart oud-voorzitter en actief lid Bennie Bokstart.
Naast de onderlinge competitie neemt een deel van de leden ook deel aan de winter- en zomercompetitie die binnen de overkoepelende Schietvereniging Oost Gelderland worden afgewerkt. En op uitnodiging wordt er ook wel eens aan concoursen deelgenomen. En niet zonder resultaat zo blijkt. Twee prachtige volle bekerkasten in het schietlokaal zijn hiervan het bewijs. Ze staan misschien in schril contrast met de grote en overvolle bekerkasten in het clubgebouw van Touwtrekvereniging Vorden. "Maar daar gaat het ons ook niet altijd om. Een prijsje winnen is mooi meegenomen. Maar gezelligheid is ook een van de drijfveren van onze vereniging. En die vinden we wekelijks met elkaar op de donderdagavond na afloop in de kantine van de touwtrekkers" zo besluiten Nijenhuis, Bokstart, Lebbink, Nijland en Groot Nuelend hun verhaal.

Uit handen van de hoofdbestuursleden Ab Scheffer en Richard Spexgoor van de overkoepelende Schietvereniging Oost- Gelderland (l) werden Hemmie Beumer, Bennie Lenselink, Jan Roeterdink, Gerrit Nijenhuis, Dik Nijenhuis en Henk Meijerink (v.l.n.r.) gehuldigd. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord