De tweelingzussen Mandy (links) en Anouk (rechts) Nijbroek spelen in het Vordense Dash dames 1 samen met de zusjes Lot en Pien Meijer. Foto: Luuk Stam
De tweelingzussen Mandy (links) en Anouk (rechts) Nijbroek spelen in het Vordense Dash dames 1 samen met de zusjes Lot en Pien Meijer. Foto: Luuk Stam

Volleybalzusjes leren van volleybalzusjes

Algemeen

VORDEN - Lot en Pien Meijer volleyballen sinds dit jaar samen in het Vordense Dash dames 1. Anouk en Mandy Nijbroek doen dat al bijna tien jaar.

Door Luuk Stam

Ze zijn met al hun ervaring bijna niet weg te denken uit het eerste damesteam van volleybalvereniging Dash uit Vorden. Anouk Nijbroek (27) speelt hier al elf jaar mee. Haar tweelingzus Mandy is bezig aan haar negende seizoen. Sinds dit jaar hebben ze in hun team gezelschap gekregen van nog twee Vordense volleybalzusjes: Lot (16) en Pien (15) Meijer.

Lot speelt vast in dames 1. Pien zit officieel in het tweede team, maar behoorde dit seizoen tot op heden elke wedstrijd tot de selectie van het eerste. Een scenario dat de zussen Nijbroek herkennen, want ook toen Anouk al volledig was aangesloten bij het hoogste damesteam, kwam haar tweelingzus Mandy vanuit het tweede geregeld de gelederen versterken.

Zo zijn er veel gelijkenissen tussen de zusjes Nijbroek en de zusjes Meijer. Alle vier kregen ze het volleybal met de paplepel ingegoten. Anouk en Mandy door hun oudere zus en vader. Lot en Pien door hun moeder. Toen Lot begon met volleybal, kwam haar jongere zusje altijd kijken. "Je moest 6 zijn, maar ik vond het zo leuk dat ik al veel eerder mocht beginnen."
Verschillen zijn er ook. Zo maken Anouk en Mandy het als tweeling geregeld mee dat mensen op de tribune hen niet uit elkaar kunnen houden. Helemaal nu Mandy niet meer als libero speelt en in het veld dus hetzelfde shirt draagt als haar tweelingzus. En er is nog een verschil: Lot en Pien hebben nog geen rijbewijs. Dat lijkt misschien niet relevant, maar dat is het wel. De Vordense volleybalsters moeten dit seizoen namelijk flink wat autokilometers maken. Na een rumoerig seizoen trok het team zich vorig jaar terug uit de eerste divisie. Omdat er in de tweede divisie Oost geen plek was, speelt Dash Dames 1 nu in de tweede divisie Noord met meerdere teams uit Groningen en Friesland.

De liefde voor de sport blijft bij de Vordense volleybalsters desondanks volop aanwezig. "Dat het een teamsport is, vind ik heel leuk", zegt Pien. "Dat geldt voor ons alle vier", vult Mandy aan. "We doen het als team. Bij thuiswedstrijden zitten de tribunes vol. Het dorp loopt dan uit en na afloop is het tot laat super gezellig in de kantine."

In hun jeugd kregen Lot en Pien training van Anouk en Mandy. Nog steeds kunnen de tienerzusjes veel van hun oudere teamgenotes leren. "Ze helpen ons goed", zegt Pien. "En ze geven veel tips", voegt Lot toe. Omgekeerd brengt het jonge talent ook het beste in de ervaren zusjes Nijbroek naar boven. "Die jonge speelsters zijn megafanatiek", klinkt het.

Als jij volleybalt, je zus volleybalt en thuis zijn ze ook nog eens verzot op deze sport, is het dan niet zo dat het aan de keukentafel alleen maar over volleybal gaat? "Wel vaak", zegt Pien. "Dat valt wel mee, toch?', werpt Lot tegen. "Het is in ieder geval wel fijn dat je samen een wedstrijd kunt nabespreken."

De zussen Nijbroek zijn niet anders gewend dan samen te spelen. Het bevalt uitstekend. "Het is vooral heel gemakkelijk", vindt Anouk. "Als er iets niet goed gaat, kun je even boos worden op elkaar, maar dat is binnen een minuut weer goed. En je kunt er ook slim gebruik van maken. Ik weet hoe Mandy denkt. Wij hebben aan één blik genoeg."

Rond de kerstperiode is het qua wedstrijden even rustig. Lot, die in het examenjaar van de havo zit, moet naast de kerstperikelen flink leren voor haar toetsweek. Al zal er ook zeker tijd zijn voor ontspanning. "Dit verhaal komt toch in de kerstbijlage?", vraagt ze na afloop van het interview. "De puzzel die daar in zit, die maak ik altijd!".

De tweelingzussen Anouk (links) en Mandy (rechts) Nijbroek spelen in het Vordense Dash dames 1 samen met de zusjes Lot en Pien Meijer. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord