Gerrit Otten (l) en Reinold Haaring bevestigden zaterdag de nieuwe AED aan de muur bij 't Wapen van 't Medler. Foto: Jan Hendriksen
Gerrit Otten (l) en Reinold Haaring bevestigden zaterdag de nieuwe AED aan de muur bij 't Wapen van 't Medler. Foto: Jan Hendriksen

Buurtschap Medler heeft nu ook een AED

Algemeen

MEDLER – In een mum van tijd kreeg het initiatief gestalte. Het werd namelijk financieel breed door de buurtschap ondersteund. Zaterdag werd de nieuwe AED dan ook al geplaatst.

Door Jan Hendriksen

De Medlernaren Gerrit Otten en Peter ten Have startte begin december in buurtschap Medler, in samenwerking met de Hartstichting, een actie om geld in te zamelen voor een AED in hun buurtschap. In een mum van tijd werd de benodigde ruim 1600 euro bij elkaar verzameld. Samen met Gerrit Otten werd de AED zaterdag door Reinold Haaring aan de buitenzijde bij de toegangsdeur van café/restaurant 't Wapen van 't Medler aan de Ruurloseweg bevestigd. De materiaalkosten voor de bevestiging werden gratis beschikbaar gesteld door Installatiebedrijf Wim Bosman uit Vorden. Buurtschap Medler was nog een van de weinige buurtschappen in Vorden en in de gemeente Bronckhorst die nog niet over een AED beschikte. "De omliggende buurtschappen zoals Linde en Kranenburg kenden al vele jaren een AED. Maar Medler was nog een witte vlek", aldus initiatiefnemer Gerrit Otten. Naar de mening van Gerrit Otten is een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt van levensbelang: "Want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden." Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen bij een hartstilstand.

Donaties
Via het crowdfunding platform BuurtAED.nl werd in december onder het motto 'Samen brengen we geld bij elkaar' door Otten en Ten Have een inzamelingsactie gestart. BuurtAED.nl is een initiatief van de Hartstichting en Philips om Nederland (hart)veiliger te maken. "Met een speciale bijdrage van Philips kregen we voor de aanschaf een korting van ruim duizend euro. We moeten zelf ruim zestienhonderd euro inzamelen om een AED te kunnen aanschaffen. Diverse particulieren en bedrijven maar ook verenigingen en stichtingen die buurtschap Medler rijk is hebben een bedrag gedoneerd. En daar waren we ontzettend blij mee", aldus Gerrit Otten.

Burgerhulpverleners
De AED op 't Medler wordt volgende week aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners en is dan dag en nacht bereikbaar. Gerrit Otten: "Zodra iemand in onze buurt 112 belt bij een hartstilstand worden burgerhulpverleners opgeroepen die de AED op kunnen halen. Dat geldt ook voor mensen die toevallig op het Medler vertoeven en die zich aangemeld hebben om in heel Nederland beschikbaar te zijn." Edith Garritsen uit Vorden verzorgt momenteel namens Stichting Reanimatie en AED Training Gelre een AED-cursus aan ruim twintig Medlernaren die zich hadden aangemeld om als burgerhulpverlener straks in actie te komen als de noodzaak daar is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant