PublicDomainPictures | Pixabay
PublicDomainPictures | Pixabay

Met zonnepanelen op weg naar een duurzame toekomst

In de gemeente Bronckhorst staan duurzaamheid en leefbaarheid hoog op de agenda. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn en zet hierbij in op de opwekking van hernieuwbare energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierbij is het belangrijk dat ook de particulier in beweging komt, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.

Salderen
Het aantal particulieren dat investeert in zonnepanelen is de afgelopen jaren flink toegenomen. De investering is aanzienlijk, maar betaalt zich in de toekomst uit. Belangrijk hierbij is de mogelijkheid van salderen. Met salderen wordt het overschot aan energie dat wordt opgewekt door de zonnepanelen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling
Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling is een aansluiting tot en met 3 keer 80 Ampère nodig. In de praktijk betekent dit dat alle particuliere woningen voor de salderingsregeling in aanmerking komen. De salderingsregeling betekent dat je voor de terug geleverde stroom aan het net dezelfde prijs krijgt als je moet betalen voor de afgenomen stroom van het net. Door de teruglevering en de afname van elkaar af te halen is er sprake van salderen. De wettelijke regels zijn vastgelegd in de salderingsregeling. Deze regeling is afgelopen zomer verlengd tot en met 2023.

Energiemeter
Niet alle energiemeters zijn geschikt om te salderen. Een belangrijke eis aan de energiemeter is dat deze achteruit kan draaien. Op internet staan verschillende tools om te kijken of je energiemeter voldoet. Sinds 2013 is het mogelijk om onbeperkt stroom te salderen. Het is alleen niet mogelijk om meer energie te salderen dan je zelf verbruikt. In het geval je meer energie opwekt dan je verbruikt dan levert betaalt de energieleverancier een terugleververgoeding. Het bedrag van deze vergoeding ligt lager dan de stroomprijs. Oorzaken van deze lagere prijs zijn het grote aandeel energiebelasting en de btw die er op stroom wordt geheven.

In het geval van zonnepanelen die niet op het eigen dak liggen en dus niet zijn aangesloten op de eigen energiemeter dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Wanneer de zonnepanelen onderdeel zijn van gemeenschappelijke woningen zijn er andere regels mogelijk. Vanaf 2020 is het verplicht om bij het plaatsen van zonnepanelen een slimme meter te gebruiken.

Kosten zonnepanelen|
Om zonnepanelen te kunnen financieren is het mogelijk om een lening af te sluiten. Hieronder een overzicht van belangrijke zaken waar men op moet letten bij het afsluiten van een lening. Bij het afsluiten van een lening is het minimale bedrag dat kan worden geleend € 5000,- en het maximale bedrag bedraagt € 150.000,-. Nu vraag je je misschien af: hoeveel kan ik lenen? De hoogte van het bedrag is afhankelijk van persoonlijke factoren, zoals de woonsituatie, het soort inkomen, soort dienstverband en openstaande leningen. Daarnaast zijn er verschillende soorten leningen af te sluiten. Je kunt ook de gemeente waarin je woont raadplegen. Vaak worden er namelijk subsidies gegeven voor duurzame ingrepen aan en in je huis.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten