Willemien Messchaert ontving van burgemeester Marianne Besselink felicitaties namens de gemeente Bronckhorst. Foto: PR.
Willemien Messchaert ontving van burgemeester Marianne Besselink felicitaties namens de gemeente Bronckhorst. Foto: PR. (Foto: )

Mevrouw Messchaert 100 jaar oud

Levensmotto van kwieke eeuweling: opstaan en aan de gang gaan

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Totaal verrast was Willemien Messchaert toen de muzikanten van Harmonie Vorden onder haar balkon van haar prachtige appartement in De Decanije stonden voor een serenade. Net daarvoor had burgemeester Marianne Besselink haar namens de gemeente Bronckhorst felicitaties overgebracht vanwege haar honderdste verjaardag.

Op vrijdag 5 april vierde mevrouw Willemien Messchaert-Voet haar honderdste verjaardag. 's Morgens kreeg ze in haar prachtig gelegen appartement in het bijzijn van haar drie kinderen in blakende gezondheid een groot deel van haar medebewoners van De Decanije op de koffie. De kwieke eeuweling woont sinds 2004 in Vorden. Haar levensmotto is 'opstaan en aan de gang gaan'.
Ze werd op 5 april 1919 geboren op het destijds Noord-Hollandse eiland Vlieland. "Mijn vader werkte in de Eerste Wereldoorlog bij Rijkswaterstaat op het eiland. Na de oorlog zijn we naar Bussum verhuisd", zegt de honderdjarige. Ze
volgde de meisjes-HBS in Nijmegen en daarna in Amsterdam een tweejarige opleiding Jeugdzorg. Haar man Nick (die in 2003 overleed te Kaatsheuvel) vroeg haar ten huwelijk tijdens een zeiltocht op een van de Friese meren. Ze trouwden in 1949. "Vrij snel daarna zijn we voor ruim anderhalf jaar naar Indonesië vertrokken. Mijn man werkte daar als officier van justitie", vertelt ze terwijl ze de schriftelijke felicitaties van koning Willem-Alexander en koningin Maxima laat zien. Tussen alle cadeaus wijst ze trots ook op de felicitaties en het boeket bloemen van de nieuwe Commissaris van de Koning van Gelderland die haar woonkamer sieren.
Na terugkomst uit Indonesië belandde
het echtpaar in Zutphen waar haar man ging werken bij de rechtbank. "Daar hebben we vijftien jaar gewoond. In verband met het werk van mijn man zijn we daarna nog diverse malen verhuisd, van Herkenbosch via Den Bosch naar Bussum. Mijn man was tot aan zijn pensionering hoofdofficier van justitie aan de rechtbank in Amsterdam", aldus de jubilaris die met ondersteuning van de thuiszorg van Sensire nog zelfstandig woont.

Conditie
Met haar rollator maakt ze nog dagelijks een rondgang door het appartement en over het balkon om in conditie te blijven. Ook is ze nog lid van een Geschiedenisclub en van een Damesborrelclub die elkaar regelmatig treffen. "Met de borrelclub zien we elkaar eens in de veertien dagen op donderdag bij De Gravin van Vorden", vertelt ze enthousiast. Mede omdat haar dochter in Zutphen woont streek Willemien Messchaert in Vorden neer. "Ik kende Vorden nog uit de periode dat we in Zutphen woonden. We kwamen er regelmatig, onder meer bij Hotel Bakker." Daar genoot ze vrijdagavond van een overheerlijk verjaardagsdiner, samen met haar drie kinderen en negen kleinkinderen met hun partners. Ook heeft ze inmiddels negen achterkleinkinderen. "En de tiende is op komst", vertelt ze tot slot met trots.

Meer berichten