De hardlopende en mee fietsende studenten op de Rommelderdijk in Vorden. Foto: Jan Hendriksen
De hardlopende en mee fietsende studenten op de Rommelderdijk in Vorden. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Hardlopende studenten doen buurtschappen Linde en Medler aan

VORDEN/BARCHEM – Het buitengebied van de Vordense buurtschappen Linde en Medler, de Barchemse buurtschap Vrochterhoek en de kern Barchem werden zaterdag overspoeld door hardlopende studenten en honderden bussen die de deelnemende studenten verplaatsten. Voor de 47ste maal vond zaterdag namelijk de jaarlijkse Batavierenrace plaats. 's Werelds grootste estafetteloop over een afstand van 175 kilometer, die in 25 etappes is verdeeld, voor studenten van Nijmegen naar Enschede.

Door Jan Hendriksen

Normaliter vindt de Batavierenrace steevast op de laatste zaterdag in april plaats. Maar omdat Koningsdag dit jaar op die dag op de agenda prijkte, en omdat zaterdag 4 mei in verband met de jaarlijkse dodenherdenking ook geen goede datum was, werd er uitgeweken naar de tweede zaterdag in mei. En dat leverde een recordaantal deelnemers op. Nog nooit eerder namen zoveel studenten deel aan deze estafetterace: 8650. Het oude deelnamerecord stamde uit 2012. Toen deden er 8500 studenten mee. Het aantal deelnemende teams was met 367 ook al meer dan voorheen. De race is inmiddels een traditie geworden. "De combinatie van sport en gezelligheid maakt de Batavierenrace zo leuk", aldus een van de deelnemende studenten zaterdagmorgen bij de wisselpost aan de Schuttestraat in Vorden. Om het veld enigszins bij elkaar te houden vonden tijdens de race drie herstarten plaats. De tweede herstart vond traditiegetrouw in Barchem, na etappe zeventien plaats. Het wisselpunt bevond zich op het Dorpsplein. De zeven herstarts van de groepen vonden bij HCR In de Groene Jager plaats. Via de Zwiepseweg liep etappe achttien vervolgens richting Zwiep. De race eindigde op de campus van de Universiteit in Enschede en werd afgesloten met een groot feest.

Winnaars
Winnaar over de 175 kilometer en 25 etappes werd bij de universiteitenteams, waar de beste hardlopers in vertegenwoordigd waren, de RU/HAN Nijmegen met een tijd van tien uur zeventien minuten en zevenentwintig seconden. Het verschil tussen nummer twee, WUR-team Wageningen (10.39.04) en nummer drie RUG/Hanze Groningen (10.39.32) was welgeteld 28 seconden. Het algemeen klassement voor de niet direct prestatieteams werd gewonnen door KU Leuven uit België (10.43.13). Voor Kon Minder (11.04.09) en #WimpieNation (11.24.35).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden