Gastvrouw Ineke Dezentjé, koningin Máxima en burgemeester Marianne Besselink lopen over het schoolplein van basisschool De Rank tussen de zingende kinderen door. Foto: Liesbeth Spaansen
Gastvrouw Ineke Dezentjé, koningin Máxima en burgemeester Marianne Besselink lopen over het schoolplein van basisschool De Rank tussen de zingende kinderen door. Foto: Liesbeth Spaansen

Toldijkse basisschool De Rank even het middelpunt van Nederland

TOLDIJK – Een historische dag. Woensdagochtend 4 september bezocht koningin Máxima basisschool De Rank in Toldijk en woonde er in groep 7 en 8 de eerste les bij die juf Heidi Bolsenbroek gaf over de beginselen van kunstmatige of artificiële intelligentie (AI). Niet alleen juf Heidi gaf deze les; bij alle basisscholen in Nederland stond deze op het programma die ochtend.

Door Liesbeth Spaansen

Twee koninginnen
In Toldijk was al weken uitgekeken naar de komst van koningin Máxima. In de straat van basisschool De Rank kwamen de enthousiaste buurt- en andere inwoners van het dorp bij elkaar. Zij wilden ook deze koningin graag toezwaaien. Waarom koningin Máxima naar Toldijk kwam, wisten zij zeker wel. "Ze komt voor een speciaal leerproject, de artificiële intelligentie. Leuk dat ze daarvoor deze school heeft gekozen."
Velen van hen hadden die eerdere historische dag, vrijdag 1 maart 2013 ook meegemaakt. Toen bezocht koningin Beatrix Toldijk voor het 100-jarig jubileum van de Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) en stonden ze ook langs de straat te juichen.
Net als toen stond oud-medewerkster van het koninklijke huis Erica Olthof klaar. Dit keer met een bos Toldijkse zonnebloemen, vers van het land bij Mariët Nieuwenhuis. "Ik wil deze graag overhandigen, net als toen de tulpen voor koningin Beatrix," vertelt ze.
De schoolkinderen, behalve die van de hoogste klassen, vormden op het plein een erehaag, zo stonden alle kinderen vooraan. Ook Ruben en Noa stonden enthousiast te wachten. "We vinden het heel leuk dat de koningin komt," lachen ze. Overal vrolijk gekleurde kleren, met vooral oranje of rood, wit en blauwe details erin.
Het was ook best spannend. Veel stond vast en van minuut tot minuut. Meester Jan nam de laatste dingen met de kinderen door. "De koningin komt bijna en als die mevrouw de koningin een handje geeft," wijst hij aan, "dan pas gaan we met het liedje beginnen."

Welkom op De Rank
Motoragenten reden na half elf de straat in, met daarachter de wagen van de koningin. Met de commissaris van de koningin in Gelderland John Berends en burgemeester van de gemeente Bronckhorst Marianne Besselink liep Máxima het schoolplein op waar zij werd ontvangen door gastvrouw Ineke Dezentjé, voorzitter van FME, de werkgeversorganisatie voor de technologische industrie en directeur van De Rank Jan Burgers. De kinderen zongen op het teken van meester Jan het door hem geschreven lied.

Welkom, welkom fijn dat u er bent
Welkom op De Rank, waar iedereen u kent
We zijn een fijne school waar we werken en we spelen
Waar we kennis van AI met elkaar gaan delen

Het gezelschap ging de klas in voor de les. De kinderen, waaronder Elise en Sterre blijven achter op het plein. "We vonden het leuk dat de koningin er was."

"Toldijk staat weer op de kaart," lacht meester Henny Barnhoorn, die ondanks zijn pensioen nog steeds betrokken is bij de ICT-lessen op basisschool De Rank. Hij is in de aanloop naar dit moment betrokken geweest bij AI. "Dat is een leuke kroon op het werk, al die dingen die nu gebeuren. Ik sta hier als vrijwilliger én medewerker Wetenschap en Techniek van deze school. De AI komt bij wetenschap, techniek en robotica." Na Bibliotheek West Achterhoek ging ook basisschool De Rank met AI aan de slag. Dat koningin Máxima bij de eerste les in Toldijk aanwezig was, maakte het extra bijzonder.
De genodigden werden deze ochtend van koffie voorzien door de koninginnen van Toldijk: knuppelkoningin Sally Tijkken en schutterskoningin Liesbeth Heebink. "We zijn al betrokken bij de activiteitencommissie, maar koffie schenken als de koningin er is, is natuurlijk extra leuk," lacht Sally.

Zonnebloemen
Ook bij vertrek uit Toldijk stonden de belangstellenden nog langs de weg om haar uit te zwaaien. Ook Erica Olthof. Zij durfde Máxima die naar de auto liep toe te roepen en kreeg een brede glimlach van de koningin terwijl zij persoonlijk de zonnebloemen van haar aannam.
De schoolkinderen kregen een Máximataartje en speelden daarna extra lang buiten. De juffen en meesters namen die tijd om fijn na te praten over deze bijzondere ochtend.

Koninklijke mode
Josine Droogendijk schrijft op haar website modekoninginmaxima.nl over koninklijke mode en van Máxima in het bijzonder: de koningin droeg deze dag een japon met transparante overlaag van Natan, het Belgische modehuis van de ontwerper Edouard Vermeulen. Máxima's hoed met opgeslagen rand, de relevé, is een ontwerp van de Belgische hoedenmaakster Fabienne Delvigne, de clutch komt van Sophie Habsburg en de pumps van Gianvito Rossi.


www.ai-cursus.nl

Foto's komen op www.achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden