Troubadour Gery Groot Zwaaftink in de rol van acteur.
Troubadour Gery Groot Zwaaftink in de rol van acteur. (Foto: )

Het verhaal van Kranenburg is bijna klaar

KRANENBURG - Boeren en baronnen, kloosterlingen en burgers: 'Het verhaal van kerkdorp Kranenburg' is bijna klaar. De documentaire, gemaakt op initiatief van Fons Rouwhorst, nadert zijn voltooiing en gaat over een kleine drie maanden jaar in première bij De Herberg in Vorden.

Na de succesvolle 'Ode aan Vorden' die in 2017 uitkwam, was het tijd voor een nieuwe documentaire, onder het motto 'Vandaag bewaren voor later'. Fons Rouwhorst begon twee jaar geleden met het schrijven van het script voor de documentaire over Kranenburg. Dat beschrijft alles wat er straks te 'zien' en te 'horen' is in de film. Oud-Kranenburger Theo Heuvelink en Ineke Heinen uit Vorden zijn nauw betrokken bij de samenstelling van de film.
'Kranenburg' heeft een ander uitgangspunt dan de Ode aan Vorden. Daar lag de nadruk op het maken van een tijdsbeeld van 2016. De documentaire over Kranenburg richt zich meer op het ontstaan van het kerkdorpje waarbij verleden en heden een belangrijk rol spelen
Het plezierige aan het maken van een plaatselijke documentaire is dat veel mensen samenwerken om er een mooi geheel van te maken. Ook bij deze documentaire is de betrokkenheid groot. Veel Kranenburgers en niet-Kranenburgers leverden hun bijdrage door middel van foto's en attributen of stelden hun talenten beschikbaar. Maar ook een paard, jeep en koets werden onderdeel van de film.
Er zitten er een paar items in de documentaire over Kranenburg die te herleiden zijn uit de film van Ode aan Vorden. Stef Woestenink maakte voor 'Ode aan Vorden' het prachtige nummer 'Tied'. Rob Heuvelink werkt samen met Marieke Besselink en Wim Nijenhuis aan een muzieknummer over de 'burgemeester van Kranenburg'. Het zijn leuke momenten die de film des te aantrekkelijker zullen maken. Een verteller is van groot belang bij een documentaire omdat dit de persoon is die de kijker door het verhaal leidt. Daarvoor is troubadour Gery Groot Zwaaftink gevraagd. Naast zijn mooie stem is ook zijn acteerrol van grote betekenis.
Fons Rouwhorst: "De wereld waarin we nu leven is het product van menselijk handelen. Dat laat sporen na. We hopen dat dit document sporen nalaat voor de komende generaties".
De documentaire 'Het verhaal van kerkdorp Kranenburg', gevormd door boeren en baronnen, kloosterlingen en burgers, is op zaterdagavond 1 februari volgend jaar te zien bij de Herberg in Vorden. De online kaarten zijn inmiddels gereserveerd, maar bij de Bruna is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden