TegelwandelrouteVorden van start
Een tegel wordt gelegd door Frank Sessink (l) en Harry Jansen. Foto: Stichting Tegelroute  Bronckhorst
Een tegel wordt gelegd door Frank Sessink (l) en Harry Jansen. Foto: Stichting Tegelroute Bronckhorst

TegelwandelrouteVorden van start

'Men ziet de sociale en educatieve waarde van de routes in’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Maandag 22 juni was het dan eindelijk zover. Harry Jansen kon, met medewerking van Frank Sessink Bestratingen, de eerste tegels plaatsen van de drie kilometer lange Tegelwandelroute in het centrum van Vorden. De corona-crisis doorkruiste dit voorjaar de aftrap van het project waaraan Vordenaar Harry Jansen samen met Harold Pelgrom, Fred Wolsink en Bertus Rietberg ruim twee jaar aan heeft gewerkt.

De zeventien granieten tegels van vijftig bij vijftig centimeter zijn maandag en dinsdag in de trottoirs gelegd op evenzovele markante locaties in het centrum van Vorden die de wandelaar iets van de 'geschiedenis' van Vorden moeten laten zien. Het zijn plekken die ooit voor de Vordense samenleving van grote waarde waren. Enkele gebouwen daarvan zijn verdwenen maar andere staan er nog altijd. In de loop der jaren hebben deze gebouwen vaak wel een andere functie gekregen. Zo komt de wandelaar in Vorden op de plekken waar ooit de zuivelfabriek, de coöperatie en bijvoorbeeld Kuiperij Hofs hebben gestaan. Maar ook het oude postkantoor, de voormalige kapel van de katholieke gemeenschap en café Pardijs staan op een tegel. De oude afbeeldingen zijn erin gelaserd.

Resolutie
“Dat laseren was nog geen eenvoudige klus. De resoluties van de oude foto’s waren namelijk laag. Die moesten worden opgewaardeerd, anders konden de afbeeldingen niet scherp genoeg op de tegels worden afgedrukt”, vertelt Harry Jansen. Samen met Harold Pelgrom uit Hummelo, Fred Wolsink uit Zelhem en Bertus Rietberg uit Steenderen heeft hij onder auspiciën van Stichting Tegelroute Bronckhorst (STB) zijn project ook in de andere hoofdkernen van de gemeente Bronckhorst (Hummelo, Steenderen en Zelhem) uitgerold. Alleen Hengelo kende al sinds enkele jaren een dergelijke tegelroute.
Het idee van de Tegelwandelroute in Vorden ontstond toen Harry Jansen op uitnodiging van de gemeente Bronckhorst in 2018 een aantal nieuwe inwoners van Bronckhorst in Vorden rondleidde om kennis te maken met hun nieuwe gemeente. Om de tegelroutes financieel mogelijk te maken gingen Jansen en zijn mede-stichtingsbestuursleden op zoek naar financiële middelen. Bij de gemeente Bronckhorst werd een aanvraag ingediend voor een innovatiesubsidie.
Die werd positief beantwoord met een bijdrage van maar liefst 15.000 euro omdat de commissie het idee en de aanpak van het 'project' zeer sympathiek vond. "Het samen wandelen van de route bevordert de sociale contacten tussen jongeren en ouderen en helpt de afstand tussen groepen te overbruggen. Met name voor ouderen kan het samen oproepen van herinneringen aan de geschiedenis van hun dorp in de vorm van deze tegels heel waardevol zijn. De toegewezen subsidie van 15.000 euro moest echter specifiek besteed worden aan de uitvoering van het project in de kernen Vorden en Hummelo. Verschillende instanties en plaatselijke ondernemers hebben inmiddels het project financieel ondersteund en toegezegd.

Omarmd
Ook de vier werkgroepen Vitale Kernen in de gemeente Bronckhorst hebben inmiddels het tegelproject omarmd. Verder zijn er contacten gelegd met oudheidkundige verenigingen, basisscholen, de jongerenwerker van de gemeente Bronckhorst en de welzijnscoördinator van de verschillende seniorencomplexen in de gemeente Bronckhorst. Harry Jansen: "Die hebben stuk voor stuk positief gereageerd op ons project. Men ziet de sociale en educatieve waarde van de routes in. Ik zou het prachtig vinden als bijvoorbeeld jongeren samen met ouderen de fototegels periodiek zouden gaan schoonmaken."

Op termijn wil Stichting Tegelroute Bronckhorst de vijf Tegel-fotowandelroutes in de vijf Bronckhorster hoofdkernen middels fietsroutes door de verschillende buurtschappen met elkaar verbinden. Na Vorden worden op korte termijn de tegels in Hummelo gelegd en vervolgens Zelhem, Steenderen. In Hengelo wordt het aantal tegels uitgebreid.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden