Zo werd de Fjällraven rugzak populair
Fjällraven rugzak
Fjällraven rugzak

Zo werd de Fjällraven rugzak populair

De tas wordt veelvuldig door scholieren gedragen en blijft immens populair: de Fjällraven Kånken. Dat is niet voor niets. Fjällraven is een merk met een verhaal. 
Het is rond 1960 als de Zweedse Åke Nordin voor de zoveelste keer de natuur intrekt voor een kampeeravontuur. Als ervaringsdeskundige weet hij exact welke rugzak daarvoor het meest geschikt is, maar hij kan deze nergens vinden. Dan ontwerpt hij er zelf eentje. Hij ontwerpt een tas die een stootje hebben kan, waterdicht is en goed op de rug zit zonder last van de schouders te krijgen.

Hij laat het er niet bij en ontwerpt ook mooie en functionele outdoorkleding, tenten en kleinere rugzakken die door scholieren kunnen worden gedragen. Dat wordt de Fjallraven Kanken. Het is direct een hit. Zowel in Zweden als ver daarbuiten. 

Fjällraven is de Zweedse benaming voor een poolvos
De rugzak krijgt het logo dat hij heeft bedacht naar aanleiding van iets dat hem na aan het hart ligt: de natuur en de dieren. Jaren eerder had hij al een tent ontworpen die de zwaarste sneeuwstorm kon weerstaan. Hij is zo vaak dagenlang in de natuur dat hij graag comfortabel de nachten door wil brengen, in een waterdichte tent. Tijdens die outdoortochten komt hij erachter dat de poolvos met uitsterven wordt bedreigd.

Hij laat het er niet bij en onderneemt actie. Om ervoor te zorgen dat de poolvos blijft bestaan, de fjallraven in het Zweeds, ondersteunt hij financieel verschillende projecten die daarvoor moeten zorgen. En het lukt. Inmiddels is er weer een gezonde populatie als het om de poolvos gaat. 

Fjällraven is een oprecht en eerlijk outdoormerk

Daarmee stopt zijn missie niet. Nog altijd wordt onder andere een deel van de omzet van de Fjallraven rugzak gespendeerd aan projecten die zorgen voor natuurbehoud. Daarmee is Fjällraven een outdoormerk pur sang. Niet alleen biedt het een goede uitrusting voor wie de natuur in gaat, maar het zorgt er ook voor dat die natuur behouden blijft. 

Scholieren blijven de Fjällraven Kånken trouw. De rugzak heeft voor hen een comfortabel formaat, draagt goed, ziet er sportief uit en is beschikbaar in enorm veel kleuren. Die tas kan natuurlijk ook mee op vakantie, mee tijdens een hiketocht, fietstocht of ander avontuur. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden