Gebiedsmanager van Natuurmonumenten, Udo Hassefras, in gesprek met enkele belangstellenden, bij de presentatie van de visie op landgoed Hackfort. Foto: Contact
Gebiedsmanager van Natuurmonumenten, Udo Hassefras, in gesprek met enkele belangstellenden, bij de presentatie van de visie op landgoed Hackfort. Foto: Contact

Veel belangstelling voor landgoedvisie Hackfort

Algemeen

VORDEN - Natuurmonumenten ontving vrijdagmiddag belangstellen, waaronder bewoners, pachters en vrijwilligers om uitleg te geven over de landgoedvisie voor Hackfort voor de komende twee decennia.

Na een inleidend verhaal van gebiedsmanager van de vereniging die het landgoed in beheer heeft konden de bezoekers de presentatie bekijken en in gesprek gaan met Hassefras en andere medewerkers van Natuurmonumenten. Willemien Steenblik woont al haar hele leven op Hackfort en is in gesprek met een andere bewoner, Joost Grol. “Ik ben hier geboren en getogen”, zegt Steenblik. “Geboren op de boerderij van Wim Rietman en ik woon nu in het Bosmanshuis. Het is fijn hiervoor uitgenodigd te worden. Ik moet zeggen dat de communicatie over het landgoed de laatste jaren steeds beter wordt en dat de mensen van Natuurmonumenten goed aanspreekbaar zijn.”

Grol knikt instemmend. “Ik ben drie jaar geleden hier vanuit het gebied Veluwezoom komen wonen omdat ik buitenaf wilde wonen. Hier waren woningen te huur. Het bevalt me zeer goed. Ik voel me betrokken bij het landgoed en wil er veel over te weten komen. Ik heb me voor meerdere vrijwilligersgroepen opgegeven om mee te werken, zoals de bewonersraad en de hoogstambrigade en ik volg cursussen. Ik vind het fantastisch en Vorden is een hartstikke leuk dorp. Ik vind het een voorrecht op deze plek te mogen wonen. Maar jij zult het waarschijnlijk als normaal ervaren omdat je hier altijd hebt gewoond”, zegt hij vragend.
Zijn ‘buurvrouw’ reageert: “Nee, ik heb het altijd juist heel bijzonder gevonden. En ik ben blij met Natuurmonumenten, want dankzij die partij blijft Hackfort behouden.”

Natuurmonumenten wil vaker dit soort bijeenkomsten organiseren om matches te krijgen voor vrijwilligerswerk, mensen te informeren en om zelf te leren. Hassefras noemt als voorbeeld het gegeven dat bij veel boerderijen op het landgoed een Italiaanse populier op het erf staat. "Die diende als bliksemafleider. En zojuist hoorde ik van een oud-bewoner waarom boerderijen met de 'kont' tegen de hoge akkers werden aangebouwd. Namelijk om de boerderij uit de wind te plaatsen."

Biodiversiteit
De visie moet bijdragen aan de juiste richting kiezen voor het landgoed waarbij de biodiversiteit in het gebied een van de uitgangspunten is. Hassefras: "Er komen hier bijzondere soorten voor die we graag willen behouden. Bijvoorbeeld de kleine ijsvogelvlinder, waarvoor kamperfoelie belangrijk is en die plant groeit in vochtige bossen." Dat laatste is in de droge Achterhoek, zeker de laatste jaren, een steeds minder voorkomend biotoop. Om maar te illustreren hoe alles in elkaar grijpt. Naast de vlinder die op de Rode lijst staat, zijn ook vogelsoorten als wielewaal en zwarte specht nog te vinden rond kasteel Hackfort. De zwarte specht is een soort die dol is op fijnsparren, maar die bomen lijden zwaar onder de droogte in het gebied. Ook een zoogdier als de das leeft op het landgoed, maar dit jaar zijn er door voedseltekort maar weinig jongen geboren. "We willen planten en dieren die hier thuishoren de ruimte geven. Bijvoorbeeld in de akkerranden en weiden zien we graag meer margrieten, knoopkruid, akkerviooltjes - en daarmee weer meer parelmoervlinders - en bosanemonen verschijnen."

Veiligheid
Ook op gebied van veiligheid voor mens en dier zou Hassefras graag stappen zetten, met de landgoedvisie in de hand. "De wegen hier worden steeds drukker. Er komen ook steeds meer fietsers in het gebied. Op een weggetje als de Eldersmaat leidt dat regelmatig tot ongewenste situaties. Die weg zouden we graag alleen gebruikt zien door bestemmingsverkeer. Nu is het druk en worden er regelmatig herten doodgereden en onlangs moest er langs de kant van de weg een gewonde das worden afgemaakt."

Betrokken bewoners van landgoed Hackfort, Willemien Steenblik en Joost Grol zijn benieuwd naar de visie. Foto: Contact

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant