<p>KNO-arts Robbert Ensink en longarts Mariëtte Goezinne van Allergie polikliniek Gelre Zutphen. Bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen</p>

KNO-arts Robbert Ensink en longarts Mariëtte Goezinne van Allergie polikliniek Gelre Zutphen. Bron: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

KNO- en longarts starten samen allergiepoli in Gelre Zutphen

ZUTPHEN/APELDOORN - Goed nieuws voor patiënten die mogelijk een allergie van zowel de bovenste als onderste luchtwegen hebben. In Gelre Zutphen kunnen zij met hun klachten voortaan terecht op de nieuwe Allergie polikliniek, waar ze een afspraak met zowel een KNO-arts als een longarts krijgen. Deze multidisciplinaire samenwerking komt hun behandeling sterk ten goede.

Allergie is een te sterke overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die een soort eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten als neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Ook kan een allergie klachten geven van de lagere luchtwegen. Dan zijn patiënten benauwd of ze hoesten.
”Mensen die last hebben van allergische neusklachten kunnen worden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep, ook wel de ‘lopers’ genoemd, heeft voornamelijk last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. De meeste ‘lopers’ zijn allergisch voor pollen, sommige met name voor dieren. De tweede groep, de ‘blokkers’, heeft voornamelijk last van neusverstoppingen”, legt KNO-arts Robbert Ensink uit.
”Op longgebied hebben met name patiënten met onderliggende astma last van allergie. De inhalatie-allergenen (de stoffen die men inademt) kunnen allergische klachten geven omdat de kleine luchtwegen overgevoelig reageren en zelfs kunnen vernauwen met hoesten, slijm, piepen en benauwdheid tot gevolg”, voegt longarts Mariëtte Goezinne toe.

Meerwaarde
Als patiënten op de allergiepoli komen krijgen ze eerst een aantal onderzoeken zoals een uitgebreid longfunctieonderzoek, een onderzoek van de neus en longen, een huidtest met prikjes met allergenen en een paar dagen tevoren een bloedonderzoek. Vervolgens ziet de patiënt in een gezamenlijke afspraak zowel de longarts als de KNO-arts. Daarna bespreken de artsen hun gezamenlijke behandeladvies met de patiënt en worden zo nodig vervolgafspraken ingepland.
”Luchtwegallergieën zoals allergische rhinitis en allergische astma komen vaak samen voor, bij tot wel tachtig procent van de patiënten met deze aandoeningen”, vervolgt Robbert Ensink. ”Dat is de reden dat wij als KNO- en longartsen veel voordeel zien in deze combinatiepoli voor de groep patiënten met klachten op het gebied van keel, neus en oor èn longklachten”.

Optimale medicatie
”Een andere reden is dat we in samenspraak met de regio een optimale medicatie voor deze specifieke doelgroep patiënten willen inzetten. Dan gaat het niet alleen om de bekende corticosteroïden en antihistaminica", vult Mariëtte Goezinne aan. "Inmiddels is er namelijk meer mogelijk met nieuwe vormen van allergische immunotherapie via een prik of smelttabletten. Met deze desensibilisatie maak je een patiënt ongevoelig voor de stof waarvoor hij of zij allergisch is. We zijn verheugd dat we door de samenwerking in deze nieuwe allergiepolikliniek onze patiënten met gecombineerde luchtwegallergieën nog beter kunnen behandelen”, aldus Mariëtte Goezinne.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden