Gerlade Tiessink (r) neemt het stokje van Welkoop Vorden definitief over van Wim en Gonny Weenk. Foto: Paul Harmelink
Gerlade Tiessink (r) neemt het stokje van Welkoop Vorden definitief over van Wim en Gonny Weenk. Foto: Paul Harmelink

Wim en Gonny Weenk nemen afscheid van Welkoop Vorden

Algemeen

Geralde Tiessink neemt op 19 juni in haar eentje het stokje over

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Ze waren de gezichten van Welkoop Vorden: Wim en Gonny Weenk. Nu na precies 25 jaar eigenaar te zijn geweest nemen beide Ruurloërs afscheid van Welkoop Vorden. Geralde Tiessink uit Wichmond, die in januari 2019 toe trad tot de Vennootschap Onder Firma (VOF), gaat vanaf 19 juni de scepter alleen zwaaien over de winkel aan de Stationsweg. Samen met het hechte team van medewerkers blijft Geralde Tiessink op de vertrouwde wijze klaar staan voor iedereen uit Vorden en omstreken.

Als we op deze zonnige woensdagmorgen buiten achter op het bedrijfsterrein aanschuiven voor een geanimeerd gesprek met Wim, Gonny en Geralde heerst er een drukte van belang in en rond de winkel. De ‘voorjaarsbloeiers’ zijn letterlijk en figuurlijk niet aan te slepen. Voor velen blijkt de Welkoop een favoriete winkel te zijn voor tuin en dier. Maar ook voor kleding, huishoudelijke artikelen en advies kun je de winkel altijd binnenlopen.
Nu na precies 25 jaar zetten Wim Weenk (60) en Gonny Weenk-ter Maat (57) als eigenaren een punt achter hun activiteiten in Vorden. Wim blijft samen met zijn neef en plaatsgenoot Peter Weenk, die ook de vestiging in Toldijk heeft, eigenaar van Welkoop Zutphen die de twee sinds 2010 exploiteren. “Maar in Vorden treden we helemaal terug”, zo laat Wim weten.

Plattelandswinkel
De Ruurloër is al lang aan de van oudsher coöperatieve winkelformule verbonden. Zijn carrière binnen deze plattelandswinkel gaat terug tot 1986. Via de vestigingen in Zelhem en Colmschate kwam in 1993 de functie van bedrijfsleider in Vorden vrij. “En die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Toen ik namelijk nog assistent-bedrijfsleider in Colmschate was had ik al met de overkoepelende organisatie ABC de afspraak gemaakt dat mocht er een plaats vrijkomen op een vestiging in de Achterhoek ik daar graag voor in aanmerking zou komen. Toen nam in Vorden Henk Willemsen afscheid en ik werd naar voren geschoven als zijn opvolger. En daar heb ik absoluut nooit spijt van gehad. In die periode had ik al mijn opleidingen gevolgd om voor deze functie in aanmerking te komen”, vertelt Wim terwijl hij tussendoor door één van de medewerkers om advies wordt gevraagd.
Enkele jaren later, in 1996, werden Wim en Gonny eigenaar van Welkoop Vorden. De winkel werd in de afgelopen 25 jaar uitgebreid van vier- naar zeshonderd vierkante meter verkoopruimte. “Inclusief het buitenterrein omvat de verkoopruimte 1100 vierkante meter. Daarmee behoren we tot de kleinere filialen van Welkoop in Nederland”, zo weet Gonny te vertellen.

Trots
Welkoop heeft al tientallen jaren een sterke reputatie in Midden-, Oost- en Noord-Nederland. Klanten vinden in de winkels een breed assortiment artikelen voor tuin en dier, zoals diervoeding, planten en zaden, tuingereedschap en doe-het-zelfartikelen, maar met recreatie- en werkkleding ook voor de mensen. “Welkoop bediende van oudsher een agrarische klantenkring. Hoewel we nog steeds trots zijn op onze roots, is Welkoop allang geen plattelandswinkel meer. Het zijn nu vooral particulieren die hun weg naar Welkoop weten te vinden”, vertelt de in de Vordense buurtschap Delden geboren en getogen Geralde Tiessink (37). Zij kwam tijdens haar schooltijd als vakantie- en weekendhulp in dienst bij Wim en Gonny. Na geroken te hebben aan een opleiding in een totaal andere richting (wiskunde) koos Geralde uiteindelijk toch voor een vaste baan bij Welkoop Vorden.

Positief
Intern volgde Geralde daarna de opleiding filiaalmanager. En na nog een aantal jaren ervaring opgedaan te hebben in de winkel volgde ze een Management Leergang. Nadat ze ook deze met goed gevolg had afgerond raakte ze in 2018 met Wim en Gonny in gesprek over toetreding tot de VOF. Een positief advies naar aanleiding van een extern assessment sterkte Wim en Gonny in hun overtuiging dat het een goede keuze was om Geralde te benaderen voor de toetreding en uiteindelijk voor de overname. “We hebben er alle vertrouwen in dat Geralde de winkel op een goede en vertrouwde wijze gaat voortzetten”, besluiten Wim en Gonny.
Het echtpaar is in de week van maandag 14 tot en met zaterdag 19 juni nog in de winkel aanwezig om afscheid van de klanten te nemen. “We hadden op een meer gepaste wijze afscheid van Welkoop Vorden willen nemen. Maar corona maakt dat jammer genoeg niet mogelijk zoals we het voor ogen hadden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord