Zwaaien naar de bus tijdens de Open Monumentendagen Bronckhorst in september. Beeld: Gijs Boelaars
Zwaaien naar de bus tijdens de Open Monumentendagen Bronckhorst in september. Beeld: Gijs Boelaars

Meedoen aan de Open Monumentendagen in Bronckhorst

Algemeen

BRONCKHORST - Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de landelijke organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Bronckhorst pakt deze dagen flink uit met een mooi programma waar iedereen aan kan meedoen. Zo worden er ruim 25 monumenten opengesteld, waaronder molens, kerken, landgoederen, musea, boerderijen en zelfs een badhuis. De eigenaren en beheerders vertellen graag over deze monumenten, een unieke ervaring. Het doel is om zoveel mogelijk monumenten open te stellen. Instellingen en particulieren die ook een monument willen openstellen kunnen zich aanmelden via mail.
De hoofdlocatie is ook dit jaar weer Landgoed Hackfort. In samenwerking met Natuurmonumenten en Oud Vorden worden exposities georganiseerd waarin de monumenten van Bronckhorst centraal staan.

Beleef de geschiedenis van Baak
De openingsavond van de Open Monumentendag Bronckhorst vindt dit jaar plaats op woensdag 8 september in de Sint-Martinuskerk, de parel van Baak. Op deze avond zal net als in voorgaande jaren de Monumentenprijs door de gemeente worden uitgereikt. Astrid Schutte zal een lezing geven over haar boek ‘De laatste heer‘ (van Baak). Dit boek verschijnt in augustus en beschrijft de levens van Werner Helmich en haar vader Jan Schutte. Ook worden er exposities en rondleidingen in Baak gehouden.

Ervaar Bronckhorst op de fiets
De stichting heeft vijf fietsroutes ontwikkeld langs vele monumenten en mooie plekjes in Bronckhorst. De routes lopen door de plaatsen Hengelo, Hummelo-Keppel-Drempt, Steenderen, Vorden, Zelhem en de buitengebieden. De routes zijn via de website van de stichting te bekijken en uit te printen.

Zwaai gezellig naar de bus
Gasten van de Zonnebloem krijgen dit jaar een VIP behandeling, in een oldtimer autobus van museum Transit Oost uit Winterswijk worden ze door heel Bronckhorst rondgereden langs de Open Monumenten. Zo kunnen ook deze parels meegenieten. “Zie je de bus, zwaai ze dan gezellig toe”, aldus bestuurslid Gijs Boelaars. Er zijn dagelijks drie ritten, de route en de aankomsttijden bij de monumenten worden in de openingsweek gepubliceerd.

Wandel in Bronkhorst en Vorden
In de dorpskern van Vorden en stadje Bronkhorst zijn wandelroutes langs de monumenten gemaakt. Speciaal voor gasten van de Zonnebloem geeft de Wandelmeester een rondleiding langs de monumenten in de dorpskern van Vorden.

Speel het spel
Op de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ wordt dagelijks een nieuw monumentenspel klaargezet. Een spel bestaat uit tien vragen. Een speler krijgt telkens een foto en een vraag te zien van een monument in de gemeente Bronckhorst met daarbij de keuze uit drie antwoorden. Het goede antwoord levert een punt op. Meedoen is eenvoudig, maar de vragen zijn pittig, honderden spelers proberen iedere dag die fel begeerde 10 goede antwoorden te scoren.

Meehelpen
Er zijn vele inspirerende werkzaamheden, denk aan het testen van de fietsroutes, het ontvangen van bezoekers op de locaties, het verzorgen van exposities en meer. Iedereen die wil meehelpen en meedenken is van harte welkom in de wereld van de monumenten!


info@open monumentendag bronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord