Namens de gemeente Bronckhorst kwam locoburgemeester Antoon Peppelman Koos en Cisca van Houte feliciteren. Foto: Jan Hendriksen

Namens de gemeente Bronckhorst kwam locoburgemeester Antoon Peppelman Koos en Cisca van Houte feliciteren. Foto: Jan Hendriksen

Koos en Cisca van Houte zestig jaar getrouwd

Algemeen

VORDEN – De voordeur van hun woning aan de Hertog Karel van Gelreweg is op deze zonnige voorjaarsdag door de buren prachtig versierd met groene dennentakken en witte papieren roosjes. Boven de deur tussen het dennengroen hangt de huwelijksfoto uit 1963 van Koos en Cisca van Houte. Het diamanten echtpaar was 31 mei zestig jaar getrouwd.

Door Jan Hendriksen

Koos en Cisca van Houte wonen gedurende al hun zestig huwelijksjaren nog steeds in goede gezondheid in dezelfde woning toen Koos Cisca in 1963 in haar witte trouwjurk over de drempel droeg. En dat is best uniek te noemen. Met trots vertellen Koos van Houte (87) en Cisca van Houte – de Rijke (81) dan ook dat ze de eerste en enige bewoners van de woning zijn die bijna letterlijk onder de wieken van de Hackfortermolen ligt.
“En we zijn de langst wonenden aan de Hertog Karel van Gelreweg. We hebben in al die zestig jaar talloze bewoners zien komen en gaan. We zijn de enigen die vanaf de oplevering van de woningen, die mijn vader als gemeentearchitect ontworpen heeft, er nog wonen. En dat met ons aller plezier”, zo verklaart het diamanten echtpaar terwijl loco-burgemeester Antoon Peppelman binnenkomt en Koos en Cisca namens de gemeente Bronckhorst feliciteert.

Koos is een geboren en getogen Vordenaar, Cisca is van geboorte afkomstig uit het Zeeuwse Oost-Souburg. Hoe komt een Achterhoeker voor zijn liefde in vredesnaam in het verre Zeeland terecht? “Nou dat zal ik je vertellen”, zo zegt Koos. “Ik was in mijn jonge jaren werkzaam als vertegenwoordiger voor (brom)fietsonderdelen. En de ouders van Cisca hadden een rijwielzaak in Oost-Souburg. En toen heb ik tussen de fietsen een oogje laten vallen op Cisca, vandaar.”

Caravan
Koos en Cisca staan nog midden in het leven. De komende maand gaan ze met de caravan naar Winterswijk waar ze ongetwijfeld veel fietstochtjes gaan maken. Want fietsen is een grote hobby van het tweetal. Aan talloze fietsvierdaagsen hebben ze deelgenomen.

“Aan die in Drenthe hebben we meer dan tien keer deelgenomen. Maar ook in Zuid-Limburg, Friesland, Noord-Brabant en die van de Achterhoek in Laren hebben we vele kilometers achter ons liggen”, zo verklaart Cisca. Koos, die na zijn pensionering nog enige tijd doorwerkte, is ook nog steeds actief als vrijwilliger voor de Vordense kringloopwinkel De Werf, waar hij vier dagdelen in de week te vinden is.

VVV
Terwijl Cisca wethouder Peppelman op een overheerlijke zwanenhals trakteert, laat ze weten dat ze vroeger als administratief medewerkster voor de gemeente Vorden heeft gewerkt toen het nog zelfstandig was en het gemeentehuis in het huidige Kulturhus gevestigd was. Maar ook bij verzorgingshuis Villa Nuova en als vrijwilligster bij de Vordense VVV was ze vele jaren actief. Op sportief vlak waren beiden actief voor de Vordense volleybalvereniging Dash. En Cisca zwom tot voor enkele jaren geleden steevast haar baantjes in zwembad In de Dennen. Koos verzamelde balpennen met opschriften en miniatuurautootjes. “Maar die hobby’s liggen inmiddels achter mij. Ik heb er nog een paar boven liggen en staan.”

Samen met hun zoon en dochter, die beiden in Vorden wonen, vierden Koos en Cisca vorige week woensdag met verdere familie, buren en kennissen het diamanten huwelijksfeest bij de Maalderieë/Warkense molen in Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord