‘Leda en de zwaan’ van kunstenaar Harry Wibier. Foto: PR

‘Leda en de zwaan’ van kunstenaar Harry Wibier. Foto: PR

Ontdek de beeldtaal bij nieuwe KunstZondagVorden

Cultuur

VORDEN - Komende zondag, 13 maart, is er weer weer KunstZondagVorden. Op deze kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied kunnen belangstellenden zich tussen 11 en 17 uur op bijzondere locaties laten verrassen door beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden. Tevens kunnen zij in gesprek met de kunstenaars, die graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie.

De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn - zoals altijd - herkenbaar aan de KZV-vlag: Museum Achterhoekse Schilderkunst, atelier Marian Merk, atelier Dolm (Harry Wibier), galerie Agnes Raben, atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel, De Ezelstal, galerie en atelier Scheltema en Riet Rexwinkel. KunstZondagVorden staat daarmee voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit, aldus Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuuradviseur en projectleider KZV.
Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. Het Infoblad is ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of te vinden op onderstaande website.

Wat is er te zien?
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst ofwel het MAS Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen. Er worden nu kleuretsen geëxposeerd van Ank Spronk met het mysterieuze landschap en poezen als onderwerp. Wytske Boersbroek exposeert keramische objecten met de mens als inspiratiebron.
Marian Merk is schilder in de traditioneel ambachtelijke techniek van het hedendaags realisme. In haar atelier exposeert zij olieverfschilderijen met de thema’s stilleven, portret en landschap. Ook geeft zij les met deze onderwerpen als aandachtspunt. Tijdens de corona-lockdown schreef zij het boek ‘Schilderlessen voor thuis’. Daarin beschrijft zij het maken van kleine stillevens, glas, bloemen, draperie en dieren. 

‘Zum Sehen geboren’
In galerie Agnes Raben treedt beeldend kunstenaar Christien Greven voor het eerst naar buiten met haar autonome werk. Onder de prachtige poëtische titel ‘Zum Sehen geboren’ (Goethe) siert de kunstenaar de galerieruimtes met haar bewerkte prenten, grafiek, klein geassembleerd ruimtelijk werk, kleine objecten, enkele grote houtskooltekeningen en één superkort stop motion filmpje met de beursberichten.
In atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema probeert de kunstenares in haar zoektocht door de kleuren naar het licht, de zichtbare en onzichtbare wereld met elkaar te verbinden. Voor de bezoeker, die geraakt wordt door die kleuren en het licht, wordt het schilderij een beleving. Renkema maakt in haar schilderijen zichtbaar wat onzichtbaar is.
In het woonhuis van Meta van Arkel kunt u genieten van haar foto’s met het thema ‘De Schoonheid van het Verval’. 

Drie kunstenaars
St. De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie, bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20ste eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: het echtpaar Jan en Jetty Homan en Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (van oorsprong een oude ezelstal) een imponerende groepsexpositie van deze kunstenaars en uiteraard ligt hier ook de recent verschenen prachtige biografie van Gradus Verhaaf.
Het atelier van schilder Riet Rexwinkel bevindt zich op een unieke cultureel-erfgoedlocatie die een van haar inspiratiebronnen is. Haar schilderijen ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werken, die zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Vaak maakt zij daarbij gebruik van verschillende papier- en verfsoorten. 

Blikvangers In Beeld
In deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, twee plekken waar KunstZondagVorden extra aandacht op wil vestigen. Op het noordelijkste puntje van Vorden exposeert Louky Scheltema in de galerie, de gangen van de voormalige Prinses Julianaschool 1913 te Vorden. In het atelier (voorheen lokaal 3) vindt men informatie over lessen en is te zien waar Louky op dit moment mee bezig is. Koffie, thee en een stuk taart staan klaar, parkeren aan het eind van de eigen weg van Wildenborchseweg 30. Een bezoek waard.
Atelier Dolm toont werk van beeldend kunstenaar Harry Wibier. Kunstenaars zijn bewonderaars. Daarom hangt in atelier Dolm ook werk dat is geïnspireerd op de kunst van grote meesters. Een voorbeeld daarvan is ‘Leda en de zwaan’. Het origineel is van Leonardo da Vinci. Verder hangen in atelier Dolm onder meer eigentijdse en eigenzinnige interpretaties van de kunst van Joan Miró, Gustav Klimt, Jan Mankes, Pablo Picasso en prehistorische grottekeningen. 

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst voor iedereen bereikbaar en zorgt dat men er spontaan mee in aanraking komt. Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel.
Daarom attendeert voorzitter Willemijn Colenbrander nogmaals op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden-centrum voor de Dorpskerk; de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject ‘Rondom’ op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde, de Bilders Folly en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort. Wandel door Vorden waar natuur, cultureel erfgoed en hedendaagse kunst samen komen. Meer informatie op de site van Kunstwacht Bronckhorst.


www.kunstinvorden.nl
www.bronckhorst.kunstwacht.nl

Werk van kunstenaar Gradus Verhaaf. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord