Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem. Foto: PR
Midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem. Foto: PR

Midwinterhoornblazers op Schapenmeer

Cultuur

VORDEN - Midwinterhoornblazers van d’Olde Roop uit Zelhem zijn zondag 18 december te zien en te horen in de bossen van natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden. De traditionele instrumenten zijn op 3 verschillende plekken te horen tussen 12.00 en 14.30 uur. Men kan op eigen gelegenheid door het bos lopen of een routekaartje ophalen bij het informatiecentrum. De paden zijn onverhard, denk aan stevige schoenen.

Het blazen op de midwinterhoorn is een oud gebruik. In de Romeinse tijd dachten de Germanen dat in de winter het licht niet meer terug zou komen. Men blies daarom op een hoorn om de duisternis te verdrijven. Volgens traditie wordt er alleen op de midwinterhoorn gespeeld vanaf de adventstijd tot aan Driekoningen. Een hoorn klinkt het mooist als je hem van enige afstand hoort. Onder de juiste omstandigheden, met winters weer en een harde bodem, kun je kilometers ver het geluid horen. Een indrukwekkend geluid op de, anders zo stille, natuurbegraafplaats.

Aanmelden en parkeren
De organisatie vindt het fijn om te weten hoeveel mensen zij ongeveer kunnen verwachten. Aanmelden wordt daarom op prijs gesteld en kan via natuurbegraafplaatsschapenmeer.nl/agenda/midwinterhoornblazers. Parkeren kan op de parkeerplaats van de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Loopt over de algemene begraafplaats naar achteren, daar is de doorgang naar de natuurbegraafplaats.

Het Schapenmeer. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord