De vernieuwde entree van het Kulturhus 'werd geopend in het bijzijn van (v.l.n.r.) bestuurslid Peter Bielars (Vitale Kern Vorden), aftredend wethouder Willem Buunk, secretaris van het Kulturhus Herman Lensink, penningmeester van het Kulturhus Yvonne van der Burg en oud-voorzitter van Vitale Kern Vorden Ingrid Weeke. Foto: Marnix Meijer

De vernieuwde entree van het Kulturhus 'werd geopend in het bijzijn van (v.l.n.r.) bestuurslid Peter Bielars (Vitale Kern Vorden), aftredend wethouder Willem Buunk, secretaris van het Kulturhus Herman Lensink, penningmeester van het Kulturhus Yvonne van der Burg en oud-voorzitter van Vitale Kern Vorden Ingrid Weeke. Foto: Marnix Meijer  

Kulturhus Vorden heeft fraaie nieuwe entree

Maatschappij

VORDEN - De entree van het Vordense Kulturhus heeft een totale gedaanteverwisseling ondergaan. De toegang tot het ‘kloppend hart’ van Vorden, zoals het Kulturhus wordt omschreven, is daardoor letterlijk veel aantrekkelijker geworden. De vernieuwde entree werd vorige week dinsdagavond in het bijzijn van aftredend VVD-wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst officieel in gebruik genomen. Het was Buunks allerlaatste ‘klus’ als wethouder. Hij heeft namelijk geen zitting meer in nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Door Jan Hendriksen

Het was penningmeester Yvonne van der Burg van Stichting Kulturhus Vorden die samen met haar mede-bestuurslid Herman Lensink (secretaris) en van Vitale Kern Vorden bestuurslid Peter Bielars en oud-voorzitter Ingrid Weeke de entree officieel opende middels het doorknippen van een versierde vlaggetjesslinger.
Vitale Kern Vorden nam samen met Stichting Kulturhus Vorden het initiatief tot de vernieuwde entree, met medewerking van de gemeente Bronckhorst. De werkgroep wil daarmee het belang van het Kulturhus benadrukken. Zo’n veertig Vordense verenigingen hebben hun onderdak in het ‘huus’ waarin sinds vorig jaar ook de bibliotheek gehuisvest is evenals het Sociaal Team van de gemeente Bronckhorst.

Leuning
Wat nog moet gebeuren aan de vernieuwde entree is het aanbrengen van houten banken op de betonnen elementen en een leuning in het midden van de trap. De stalen omranding van de plantenbakken gaat op den duur roesten en geeft dan een fraaie uitstraling. In demontabele bakken komen planten en struiken. Die bakken waren nodig omdat in de grond te veel losse kabels en leidingen lagen. Aannemer Dijkman voerde het werk uit samen met Enzerink en installatiebedrijf Bosman. Zowel het Kulturhus als Vitale Kern Vorden waren tevreden over het resultaat.
Het bestuur van het Kulturhus wil in de toekomst de eigen exploitatie versterken door samen te werken met de middenstand in Vorden. Daarnaast wil het de toeristen meer gaan betrekken bij het cultuurgoed dat Vorden met haar directe omgeving rijk is. Bestuurslid Ans Braakman van Stichting Kulturhus Vorden en tevens voorzitter van de programmacommissie was blij met de vernieuwde entree, zo liet ze tijdens de opening weten. “Met het open karakter van het ‘huus’ willen we nog meer gaan vernieuwen. We hebben hiervoor beperkte financiële mogelijkheden. Maar met zelfwerkzaamheid gaan we de toekomst positief tegemoet.”

Visie
Vitale Kern Vorden wil het centrum van het dorp levendig, aantrekkelijk en veilig houden. De werkgroep kwam er vier jaar geleden op verzoek van de gemeente Bronckhorst en bestaat uit een aantal vrijwilligers uit Vorden. Naar aanleiding van enkele informatiebijeenkomsten voor de Vordenaren heeft de werkgroep in 2019 een visie op papier gezet die nu stap voor stap tot uitvoering wordt gebracht. Een sterke rol van het centrum van het dorp past hierin.
In de komende periode wil Vitale Kern Vorden het groenplan in het centrum van Vorden verder gaan uitwerken en realiseren. Als streefbeeld is hierin opgenomen om het groen meer het centrum in trekken (met name vanuit De Bleek), parkeren in het groen (parkeerplaatsen), een groener Marktplein (geen parkeerplaatsen, wel aanplant extra bomen, de entree van de Dorpsstraat versterken (groener?) en de laanstructuur Zutphenseweg versterken (aanplant bomen en meer ruimte).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant