Betsy van den Berg (links) en Monique Schieman van de stichting World Peace Flame (WPF) Bronckhorst bij de vredesvlam in het centrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam

Betsy van den Berg (links) en Monique Schieman van de stichting World Peace Flame (WPF) Bronckhorst bij de vredesvlam in het centrum van Hengelo. Foto: Luuk Stam

Jan Terlouw spreekt ter ere van vijf jaar vredesvlam in Hengelo

Maatschappij

Vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo brandt sinds september 2017

Door Luuk Stam

HENGELO – Een lezing van schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (90) in de Hengelose Remigiuskerk vormt op zaterdagavond 17 september de aftrap van de wereldvredesweek in Hengelo, de week rondom de internationale dag van de vrede (woensdag 21 september). Dit jaar vinden er in Hengelo rondom deze week extra activiteiten plaats omdat het precies vijf jaar geleden is dat de wereldvredesvlam een plek kreeg op het plein aan de Kerkstraat in het centrum van het dorp. 

Sinds 21 september 2017 staat hier vlakbij de Remigiuskerk een grote koperen stormlamp met daarin een altijd brandende vlam. Het initiatief daarvoor kwam ruim vijf jaar terug van de Hengelose buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen, die samen de werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst vormden. Die werkgroep is inmiddels uitgebreid tot zes, ook Josephine Steffens en Renate van der Veen sloten aan. De dames zullen deze week basisscholen bezoeken in Hengelo, Bekveld en Keijenborg. Ook is er de onthulling van samen met schoolkinderen gemaakte kunstwerken in de Remigiuskerk op zaterdag 24 september. 

World Peace Flame
De wereldvredesvlam is een wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor vrede. De vlam ontstond in 1999 toen in Europa, Amerika, Australië, Afrika, India en het Midden Oosten een vlam werd aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien. In 2002 werd de eerste wereldvredesvlam in Nederland geplaatst, bij het monument bij het Vredespaleis in Den Haag. Daarna volgden onder meer Venlo, Nijmegen en Oosterbeek.

Bij het Airborne Museum in Oosterbeek kwam de vlam er in 2014 op initiatief van Monique Schieman, die tegenwoordig in Hengelo woont. In haar nieuwe woonplaats inspireerde ze haar buurvrouwen tot het plaatsen van een vlam. Van den Berg, Harmsen, Bijenhof en Teunissen wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die in 2015 naar ’t Kervel zouden komen. Dat ging niet door. In plaats daarvan maakten de buurvrouwen zich sterk voor de komst van een vredesvlam naar Hengelo.

Samen met tien basisschoolleerlingen uit Bronckhorst haalden ze de vlam in 2017 op in Oosterbeek. Hengelo is vanaf dat moment één van de negen plekken in Nederland waar de vredesvlam brandt. Twee keer in de week vullen de leden van de nu zeskoppige werkgroep de lampenolie bij, ze maken het geheel schoon en onderhouden het perkje. Schieman is zelf geen lid van de werkgroep, maar speelt als inspirator nog altijd een belangrijke rol, ook in het organiseren en coördineren van de verschillende activiteiten rondom de vlam. 

Activiteiten
Zo kwamen mensen dit jaar in Hengelo rondom de vlam bijeen om stil te staan bij de situatie in Oekraïne, onder hen burgemeester Marianne Besselink, die hier ook sprak. Tevens speelde de vlam een centrale rol in de Via Kevelaer, een pelgrimage waarbij wandelaars en fietsers vorig jaar een tocht vanuit Hengelo naar de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer maakten. Ook Noordkaap-fietsers Everhardt Lubbers en Erwin van Loo kozen deze zomer de vredesvlam als vertrekpunt om vervolgens een kaars te branden op het noordelijkste puntje van Europa.

Nu wordt het feit dat de Hengelose vlam vijf jaar brandt uitgebreid gevierd. Naast Jan Terlouw zal in de Remigiuskerk op zaterdag 17 september ook zijn partner Annette Nobuntu Mul spreken. Zij is auteur en oprichtster van de Ubuntu Society, die uitgaat van het principe dat alle mensen op aarde één grote familie vormen. De Afrikaanse muzikant Jalli Lamin Kuyateh zorgt deze avond voor de muzikale omlijsting. De aanvang is om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur en de entree is gratis. “Dit wordt een prachtavond, ook voor jonge mensen heel interessant”, verzekert Monique Schieman.

Vredeslicht doorgeven
Bij de onthulling van de door basisschoolkinderen gemaakte vredeskunstwerken op zaterdag 24 september (aanvang 13.45 uur) is eveneens iedereen welkom in de Remigiuskerk. Deze middag zullen ook deelnemers aan het vluchtelingenproject Buddy to Buddy hier aanwezig zijn, zij organiseren hier eerder op de middag een lunch waar statushouders kennismaken met hun nieuwe buddy’s.

De middag die in het teken staat van de vredesvlam, zal buiten op het plein afsluiten. Daar krijgt iedereen een kleine kaars. Deze kaarsen zullen met het vuur van de vlam worden aangestoken. “We geven het vuur en daarmee het vredeslicht aan elkaar door”, zegt Betsy van den Berg. “We hopen dat die dag een echt dorpsgebeuren wordt en dat we samen de waarde van de vlam nog verder kunnen versterken.”

Voorafgaand aan de vredesweek wordt er om de boom in het perkje bij de vredesvlam een nieuw hekwerk geplaatst. Hierin kunnen kaartjes met daarop geschreven vredeswensen worden opgehangen. Eerder hingen er al houten bordjes met veelal door kinderen geschreven vredeswensen onder de boom, maar deze waren door weersinvloeden bijna niet meer te lezen. De nieuwe kunststoffen kaartjes komen in de stilteruimte van de Remigiuskerk te liggen. Ook zijn ze op zowel 17 als 24 september in de kerk te verkrijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant