Harry Jansen en burgemeester Marianne Besselink bij het ‘Hart van het Pieterpad’. Foto: Grieto Zeeman

Harry Jansen en burgemeester Marianne Besselink bij het ‘Hart van het Pieterpad’. Foto: Grieto Zeeman

VVV Vorden lanceert ‘Vorden: Hart van het Pieterpad’

Maatschappij

VORDEN - Vorden is een unieke plaats voor wandelend Nederland. Het achtkastelendorp ligt namelijk precies op het kruispunt van de twee grootste lange afstandswandelpaden (LAW) van Nederland: Het 501 kilometer lange Pieterpad (noord-zuid) en het 400 kilometer lange Trekvogelpad (oost-west), ook wel genoemd het ‘Pieterpad overdwars’. Daarnaast is Vorden het middelpunt van het Pieterpad, waar precies 40 jaar geleden (1983) het pad werd opgericht in Kasteel Vorden door de twee oprichters Toos Goorhuis en Bertje Jens. Naast de geografisch centrale locatie is het Vorden ook figuurlijk het kloppend hart van het pad. De stroom wandelaars zorgt voor reuring en draagt bij aan de levendigheid. Daarnaast beschouwen de Pieterpadwandelaars de Achterhoek vaak als een van de hoogtepunten van de tocht door het landschap in combinatie met de gemoedelijkheid en gastvrijheid.

Als ode aan de vele wandelaars lanceert de VVV Vorden het ‘Hart van het Pieterpad’. Sinds corona is het aantal Pieterpadwandelaars verdrievoudigd tot naar schatting van de stichting Pieterpad zestigduizend per jaar. Dat betekent dat in Vorden circa tien keer de totale bevolking hier jaarlijks door het dorp wandelt en kennis maakt het Achterhoekse coulisselandschap en de Vordense gastvrijheid. Pieterpadwandelaars komen voor in alle soorten en maten. Grootste gemeenschappelijk deler is het enthousiasme over de route in combinatie met de wisselende landschappen en ontmoetingen.

Het mobiele ‘Hart van het Pieterpad’-frame is in Vorden gemaakt van staal door Smederij Oldenhave en leent zich uitstekend voor een fotomoment. In plaats van ‘I Amsterdam’ kunnen toeristen in Vorden zich laten verenigen met het Vordense hart van het Pieterpad. Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers of andere voorbijgangers. Burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst en Harry ‘De Wandelmeester van Vorden’ (en initiator van de Tegelroute Vorden) geven het goede voorbeeld. Binnenkort volgt een fotowedstrijd via een Facebookcampagne. Het frame staat bij de volledig vernieuwde VVV-winkel in Vorden en kan door VVV-leden worden gebruikt voor de creatie van een fotomoment op locatie, bijvoorbeeld op de Open Dag van de VVV Vorden op zaterdag 3 juni.

Burgemeester Marianne Besselink: “Bronckhorst is een van de mooiste wandelgemeenten van Nederland, de twee mooiste etappes van het Pieterpad liggen in onze gemeente en hier kruist het Pieterpad nog een hele bekende wandelroute: het Trekvogelpad. Het Pieterpad loopt dwars door ons prachtige coulisselandschap en langs allerlei moois dat Bronckhorst te bieden heeft. Zoals kasteel Vorden. Een andere reden waarom onze gemeente een bezoek waard is. We zijn met de vele buitens en kastelen die hier zijn niet voor niets dé kastelen- en landgoederenregio. Ik nodig bezoekers en inwoners van harte uit om het Pieterpad in Bronckhorst te lopen én een selfie bij het ‘Hart van het Pieterpad’ te maken. Samen laten we zo zien hoe mooi Bronckhorst is!”

Nico Mensink, VVV-bestuurslid Vorden/eigenaar hotel/grand-café Gravin van Vorden: “Het Hart van het Pieterpad sluit goed aan bij de Pieterpadwandelaars die dagelijks in grote getalen door Vorden trekken. Het is inmiddels online al vrij bekend onder de Pieterpadwandelaars en dit zal verder toenemen is onze verwachting. Het heeft alles in zich om na de twee bekendste kastelen het derde bekendste fotopunt van Vorden te worden. Het is goede PR voor Vorden als knooppunt voor wandelend Nederland. Want als wandel- en fietslocatie krijgt Vorden ook steeds meer internationale erkenning.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord