Een pluimvoetbij bij het graven van een nest in het zand tussen de straatstenen. Foto: Sander Grootendorst
Een pluimvoetbij bij het graven van een nest in het zand tussen de straatstenen. Foto: Sander Grootendorst

Pluimvoetbijen happy in Vorden

Natuur

VORDEN - Pluimvoetbijen verraden zich door de hoopjes zand tussen de straatstenen. Onder de grond zitten hun nesten veilig verborgen. Arie Koster uit Kranenburg, dé kenner van wilde bijen in Nederland, zag in een Vordense tuin ‘grote aantallen’ van de pluimvoetbij, die zo heet omdat de achterpoten van de vrouwtjes voorzien zijn van een gele haardos. 

Koster spreekt van “een zeer leuke waarneming”. “Het aantal en de situatie is zeer bijzonder”: de pluimvoetbijen zochten voedsel in een gazon op de gele bloemen van het biggenkruid – ze hebben een voorkeur voor planten uit deze familie, de composieten, waartoe ook paardenbloemen en diverse tuinplanten behoren. 

“Een aanmoediging voor tuinbezitters in de omgeving”, aldus Koster. Waarmee hij bedoelt dat je soms beter nog even kunt wachten met het maaien van een gazon, een advies voor zowel particulier als overheid. Zo help je insecten overleven. Wilde bijen geven geen enkele overlast, ze zijn een verrijking van de tuin en de bloemen varen er wel bij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord