Geconcentreerd meespelen met de boomwhackers. Foto: Alice Rouwhorst
Geconcentreerd meespelen met de boomwhackers. Foto: Alice Rouwhorst

Dorpsschool een week lang in de weer met kunst

Algemeen

Vorden – Een week lang geen rekenen en taal, maar je uitleven in beeldende vormgeving, muziek, dans, drama en poëzie. De kinderen van De Dorpsschool bruisen op de slotdag van de energie en kunnen niet wachten om hun kunsten te tonen.

Door Alice Rouwhorst

Elf enthousiaste leerlingen van Iselinge Hogeschool hebben vanaf maandag 8 tot en met vrijdag 12 mei de Dorpsschool in Vorden compleet overgenomen voor hun kunstprojectweek 'Durf anders jezelf te zijn'. Aan deze week ging een gedegen voorbereiding aan vooraf die in januari al startte. Met een goed onderbouwd plan als basis durfde de basisschool het aan om 'hun' kinderen over te dragen aan de zorgen van juf Lisa, Henrike, Wieteke, Maria, Renske, Manon, Laury en meester Roy en Stefan. Juf Joyce en Annemiek hadden een coördinerende en organiserende rol. De basisschool heeft geen moment spijt gehad. De complimenten op vrijdag hielden niet op. Ouders, leerkrachten van de Dorpsschool en de interne opleiders van Iselinge en niet in de laatste plaats de kinderen zelf waren super enthousiast.

"Wat een topteam!", zegt een zeer blije Marit Ranzijn, die net begin van de maand de nieuwe directeur is van de school. "Ik loop al lang in het onderwijs mee, maar derdejaars studenten met zo'n groot verantwoordelijkheidsgevoel en en zo'n teamgeest heb ik nog niet gezien. Elke dag verliep alles perfect. Ze evalueerden met z'n allen de dag weer, verdeelden taken en gingen weer doen wat ze moesten doen. Echt geweldig! Uiteraard vonden wij het allemaal super spannend om afgelopen maandag de kinderen los te laten. Een aantal juffen waren voor de zekerheid toch nog wel in de groep aanwezig, maar na een half uur zagen we al dat het helemaal goed zou komen. Ik ben met een gerust hart andere dingen gaan doen. Ouders zeiden dat de kinderen elke dag met veel plezier naar school gingen en blij en energiek weer thuis kwamen. Dan hebben ze het heel knap gedaan!"

Spetterende show en kunstige werken
Afgelopen vrijdag was de slotdag van een dynamische week, waarin de kinderen hun andere talenten konden laten zien die ze in die week ontdekt hadden of verder hadden ontwikkeld. In een goed gevulde hal met (groot)ouders, kleine zusjes en broertjes beten de kleinsten het spits af in een spetterende show die door Ties uit groep acht vakkundige gepresenteerd werd. Eén voor één betraden ze het podium en showden hun getekende zelfportret. De kinderen van groep drie en vier speelden met een boomwhacker geconcentreerd het liedje 'Vader Jacob'. De bovenbouwleerlingen lazen gedichten voor, dansten, hadden een filmpje gemaakt en improviseerden een toneelspel. Het plezier spatte er vanaf. Na de voorstelling konden de belangstellenden in de lokalen en in de hal de kunstwerken bekijken die ze deze week gemaakt hadden, zoals gedichten, een Mondriaanstad, droomhuizen van klei, spijker en draad schilderijen en nog heel veel meer. De kinderen lieten hun creaties enthousiast zien en vertelden honderd uit.

Een hele ervaring rijker
Niet alleen de ouders, kinderen en leerkrachten waren enthousiast. De Iselinge studenten hadden ook een leerzame en leuke week gehad! Ze straalden allemaal van oor tot oor. "Ik ben super tevreden", zegt een glimmende juf Renske. Maandag had ik het gevoel dat ik voor de leeuwen werd gegooid. Toen was ik wel even zenuwachtig, maar die zenuwen ebden snel weg. Ik ontdekte gauw dat ik het allemaal kan. In deze ene week komt tot uitdrukking wat ik in twee en een half jaar heb geleerd. Dat was heel mooi om te ervaren."

Juf Wieteke en meester Roy, allebei uit Vorden, hadden deze week samen groep drie en vier. Ook zij vonden het in één woord fantastisch. Allereerst om op een basisschool te zijn in hun eigen dorp. Ze werden door veel ouders herkend en vice versa. Dat maakte het extra relaxt. En ook de projectweek was geweldig. "Ik had eerst mijn twijfels over het thema, maar ik kan vandaag zeggen dat ik het heel erg leuk vond!", zegt meester Roy. "Sommigen ouders vroegen zelfs of wij van de kunstacademie waren. Een groter compliment hadden ze ons niet kunnen geven", voegt juf Wieteke toe.

Willem Weetniet
Elke ochtend begonnen de kinderen met een vlog van Willem Weetniet. Hij is zichzelf een beetje kwijt. Hij weet niet wie hij is en wat hij leuk vindt. Hij wil een cursuspakket die hem op deze vragen antwoorden kan geven telefonisch bestellen. Maar hij is zijn telefoon kwijt. Tijdens zijn zoektocht naar zijn toestel ziet hij allerlei kunstwerken en ontdekt zo wat voor kleur hij mooi vindt, van welke muziek hij houdt. Uiteindelijk vindt hij zijn telefoon, maar die heeft hij niet meer nodig. Want door het kijken naar kunst weet hij wie hij is en wat hij mooi en leuk vindt. Met het kijken van de laatste vlog en een ontmoeting met Willem Weetniet sloten de studenten hun geslaagde projectweek af.

Mondriaanstad Foto: Alice Rouwhorst
Spiegeldansen met heel veel lol. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant