Een dergelijk voertuig is te zien tijdens de optocht en werd gebruikt in onbegaanbaar terrein en in de sneeuw Foto: PR
Een dergelijk voertuig is te zien tijdens de optocht en werd gebruikt in onbegaanbaar terrein en in de sneeuw Foto: PR

Volop nostalgie tijdens defilé Koningsoptocht

Algemeen

VORDEN – De volgorde van de deelnemers moet nog bepaald worden. Maar de opening is 'koninklijk'. Zoveel is inmiddels al wel duidelijk. Een historisch koninklijk tweespan rijtuig waarin ooit Koningin Wilhelmina heeft gezeten zal namelijk als eerste te bewonderen zijn in het defilé van de Koningsoptocht.

Door Jan Hendriksen

Oranjevereniging Vorden viert eind deze week rond Koningsdag haar 120-jarig bestaan. En de Koningsoptocht moet één van de hoogtepunten gaan vormen uit het 120-jarig jubileumprogramma van Oranjevereniging Vorden (zie het complete programma in het Contact van vorige week).

Route optocht
In totaal telt de optocht, die vrijdag op Koningsdag om 13.30 uur vanaf de Enkweg waar de deelnemers zich opstellen en van start gaat, in totaal bijna dertig 'nummers'. De route vanaf de Enkweg gaat via de Burgemeester Galleestraat door de Dorpsstraat via de Stationsweg tweemaal door het centrum van Vorden. In de eerste 'ronde' zullen alle deelnemers individueel zich presenteren en zal oud-voorzitter van Oranjevereniging Vorden Johan Norde en mede-coördinator van de optocht, vanaf het bordes van De Herberg de deelnemers van commentaar voorzien.

In de 'tweede ronde' zullen alle deelnemers aansluitend aan elkaar zich presenteren. De deelname is in sommige gevallen gebaseerd waarop Koninginnedag vroeger in Vorden gevierd werd, het boerenleven, de kastelen, de industrie in Vorden, het verenigingsleven en school: kortom alles wat zich de afgelopen 120 jaar in Vorden afgespeeld heeft en bestaat voor een deel uit diverse voertuigen en oldtimers.

Zo zijn onder meer de Vordense folkloredansers van De Knupduukskes met een platte boerenwagen, een oude Empo fiets maar ook met een moderne Big Bike van Freeweel van de partij. Van Vordenaar Jan Besselink zijn maar liefst vijf oude legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Voor het defilé van de Koningsoptocht hebben zich verder onder meer bewoners van de Joostinkweg-Wilmerinkweg aangemeld, die het boerenleven uit het verleden zullen uitbeelden. Voor spektakel zal ongetwijfeld 'Gait van 't Spieker' met zijn Spartamets zorgen.

Verrassingen
Wat de jongeren van Jong Gelre en voetbalvereniging Vorden uitbeelden blijft nog een verrassing. En of de oproep van Oranjevereniging Vorden voor een look-a-like voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en wellicht de prinsesjes deelname nog wat heeft opgeleverd was begin deze week ook nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er een jury is die de creaties zal beoordelen op onder meer originaliteit en creativiteit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant