Afbeelding

Nieuwe Keizer van Oranjefeest Medlertol neemt spontane waterduik

-

Vorden – Harm Boersbroek is tot de nieuwe Keizer van buurtschap 't Medler gekroond. Boersbroek (32) won zaterdagmiddag 4 juli het Keizerschieten tijdens de snikhete negentigste editie van het Oranjefeest Medlertol dat op het bedrijfsterrein van de Coöperatieve Werktuigenvereniging Elweco-Medo plaatsvond.

Harm Boersbroek, die vorig jaar nog de Koningstitel van Medlertol voor zich opeiste, was een van de 21 oud-koningen en -koninginnen die op het heetst van de dag de strijd met elkaar aangingen tijdens het Keizerschieten. Sinds 2000, toen het 75-jarig jubileum van het school- en volksfeest werd gevierd, worden tijdens elke lustrumviering de oud-koningen en -koninginnen van het vogelschieten bij elkaar verzameld voor het Keizerschieten. Na precies 145 schoten in de zevende schietronde schoot Boersbroek de laatste resten van de romp van de houten vogel onder luid gejoel naar beneden. Daarmee werd hij tot de derde keizer van de Medlertol uitgeroepen. Reini Groot Nuelend ging hem in 2000 en 2005 en Hans Weenk in 2010 voor. Tot de 21 schutters die deelnamen waren Wim Neerleer, die ooit drie maal koning was van 't Medler, Johan Kamperman die twee maal achtereen koning werd (1991 en 1992), Minie Meijerink, de eerste koningin (1987) en Marinus Ribbers, met 76 jaar de oudste deelnemende koning (1967), de meest opvallende deelnemers.

Marinus Ribbers herinnert zich nog goed dat het Oranjefeest Medlertol zich destijds aan de overzijde van de Onsteinseweg in een feesttent op de parkeerplaats van café-restaurant 't Wapen van 't Medler eind augustus plaatsvond. "Ik kreeg toen als hoofdprijs een keukenklok en een taart als schutterskoning. De klok heb ik inmiddels niet meer hoor! En de taart smaakte best," zo grapte de Brummenaar.

Ook herinnert hij zich nog goed dat Nederlandse top artiesten zoals zangeres Imca Marina, het trompettistenduo de Gebroeders Brouwer en de bekende AVRO TopPop presentator Ad Visser tijdens de feesten optraden. Ribbers was een van de weinige oud-koningen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw die gehoor had gegeven aan de uitnodiging om deel te nemen. Ribbers: "Ik zie inderdaad weinig bekende gezichten. Jammer dat niet iedereen zich gemeld heeft."
Inmiddels nam Harm Boersbroek de felicitaties van zijn mede schutters in ontvangst. Zijn kameraden gooiden hem niet direct spontaan in het waterbassin die als 'verkoeling' voor de kinderen en 'oververhitte' feestvierders op het feestterrein was geplaatst. Maar een klein half uur na zijn welgemikte schot dook de nieuwe keizer toch spontaan het waterbassin in. Een unieke gebeurtenis die ongetwijfeld de archiefboeken ingaat en vermeld wordt tijdens de eeuwviering van het Oranjefeest. Want de negentigste editie was een van de warmste ooit, zo niet de heetste.

Uitslag
Romp: Harm Boersbroek (keizer); Kop: Hans Berenpas; Linkervleugel: Johan Kamperman; Rechtervleugel: Hans Berenpas; Staart: Wim Neerlaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant