Het biologische melkveehouderijbedrijf ‘Bosmanshuis’ van Egbert  en Janneke   Harmsen-Bakker aan de Baakseweg behoorde tot een van de bedrijven die bezichtig kon worden. Foto: Jan Hendriksen.
Het biologische melkveehouderijbedrijf ‘Bosmanshuis’ van Egbert en Janneke Harmsen-Bakker aan de Baakseweg behoorde tot een van de bedrijven die bezichtig kon worden. Foto: Jan Hendriksen.

Afwisselende bedrijfsbezoeken 'Fiets de boer op'

Algemeen

Vorden – "Bram je fietst is omgevallen." In een onvervalst Haags accent attendeert een in joggingpak geklede dame haar man er op dat zijn net 'geparkeerde' fiets op het erf van boerderij 'Bosmanshuis' aan de Baakseweg is omgevallen. De traditionele fietstocht 'Fiets de boer op' stond zaterdag weer op de agenda in het Vordense 'Achtkastelendorp'. Niet alleen lokale en regionale deelnemers stapten hun stalen ros op. Ook talloze vakantiegangers die in Vorden en omgeving vertoeven grepen de kans aan om een kijkje achter de schermen te nemen van menig agrarisch- of aanverwant bedrijf. Naar ruwe schatting namen een kleine duizend deelnemers aan fietstocht deel.

Door Jan Hendriksen

Vordense leden van de Land- en Tuinbouw Organisatie afdeling Noord -West-Achterhoek, Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Vorden-Warnsveld hadden vanaf het voorplein van de Dorpskerk voor een afwisselende 'boerderijfietstocht' gezorgd. Op het bedrijf van Gerard en Ina Scheffer aan de Nieuwenhuisweg in Delden vond de eerste stop plaats. Dit bedrijf bestaat uit een vleesvarkens- en een akkerbouwtak. Uit veterinair aspect was er geen gelegenheid om de varkenstak te bezichtigen. De aardappels die op het bedrijf geteeld worden zijn deels bestemd voor de huisverkoop. Deze zijn 24 uur per dag te verkrijgen via een speciale aardappelautomaat die vorig jaar in gebruik werd genomen. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Woonerf Luscinia aan de Lankhorsterstraat in Wichmond. Hier wonen en werken (jong) volwassenen met een beperking en er is gelegenheid tot dagbesteding. Leo van der Westen en Marianne van der Westen-Palstra zijn de initiatiefnemers (zorgondernemers) en begeleiders/beheerders van Luscinia. Naast het woonerf exploiteert Luscinia een camping met dertig plaatsen. Woonerf Luscinia is aangesloten bij de Fedratie Landbouw en Zorg en van daaruit is men lid van de vereniging zorgboeren Oost-Gelderland (VZOG).

'Bosmanshuis'
Via een stukje 'off the road' tussen de Riethuisweg en de Eldersmaat ging de tocht vervolgens naar het biologische melkveehouderijbedrijf 'Bosmanshuis' van Egbert (38) en Janneke (39) Harmsen-Bakker aan de Baakseweg. Het bedrijf met zestig melkkoeien (de meeste mét horens) bevindt zich in de laatste fase van omschakeling van een reguliere- naar een biologische bedrijfsvoering. "Daarvoor hebben we bewust gekozen. Wij zijn trots om onze koeien te mogen laten grazen op het land van Landgoed Hackfort. En dat betekent dat we weinig medicijnen en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. We vinden gezond leven en werken namelijk belangrijk en het duurt daarom ook niet lang meer en dan kunnen we onszelf biologisch melkveebedrijf Harmsen - Bakker noemen", aldus Egbert Harmsen. Het 'Bosmanshuis' is groter en deftiger dan de meeste boerderijen op landgoed Hackfort. De voorname hallen huisboerderij met een dwars geplaatst, hoog voorhuis staat dan ook tegenover de ingang van het kasteel. Het erf is zeker meer dan 350 jaar oud, maar het huidige gebouw stamt uit 1881. Het rietgedekte voorhuis is een tijd een gelagkamer geweest waar bezoekers konden genieten van een borrel en een sigaar met als titel 'Uitspanning met vergunning'. Binnen op deel leek de tijd stil te hebben gestaan. Op het erf was de originele waterpomp nog te zien.

Pannenkoeken
Vervolgens voerde de fietstocht langs de Hackfortse watermolen. Deze 'korenmolen' dateert uit 1700. Vrijwilligers houden de molen draaiende en malen er graan. Af en toe wordt de molen ook gebruikt om hout te zagen. Als pauzelocatie fungeerde het bedrijf van de familie Kapper-Lammers aan de Dennendijk in Warnsveld. Dit bedrijf bestaat uit een melkveehouderij, een catering en een winkel met groenten, aardappelen (deels eigen verbouw) en boerenijs. Leden van de Vrouwen van Nu zorgden op deze locatie voor zelfgebakken pannenkoeken. Aansluitend ging de tocht naar het biologische tuinbouwbedrijf Korenblek van de familie Schoemaker aan de Geesinkweg in Warnsveld. Tot slot kreeg men een inkijk bij de firma Beeftink aan de Joostinkweg in Vorden. Dit bedrijf levert een breed scala aan diensten in landschapswerken, machinale bosbouw, grondverzet, sloopwerk en bestrating. Ook was zichtbaar dat men er terecht kan voor bos-tuin- en parkmachines.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant