Gery Groot Zwaaftink. Foto: PR

Gery Groot Zwaaftink. Foto: PR

Groot Zwaaftink gastspreker bij Dodenherdenking Vorden

Maatschappij

VORDEN - Troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink is op 4 mei de gastspreker bij de Dodenherdenking in Vorden. Hij vult op zijn eigen wijze het nationale thema in voor 4 en 5 mei: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

Met dit thema vraagt het Nationaal Comité, in het jaar dat de lustrumviering van tachtig jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Gery Groot Zwaaftink grijpt het thema aan om een stap verder te denken. „We kunnen wel woorden uitspreken, maar het gaat ook om daden. Een man een man, een woord een woord. Dat is in de kern van mijn bijdrage” Die is gebaseerd op een verhaal uit het Midden-Oosten en werd bewerkt door zijn vrouw Petra Anne Ottens. Groot Zwaaftink gaat het vertellen en declameren. 

Net zoals andere jaren dragen twee kinderen tijdens de herdenkingsbijeenkomst een zelfgeschreven gedicht voor. Dit jaar zijn dat Milou en Fatumata van de Dorpsschool. Fatumata maakte zelf oorlog mee in haar geboorteland. Namens de Raad van Kerken houdt Jaap Harmsen een korte overweging. Daarbij betrekt hij zowel de vrede en vrijheid in het kader van de Tweede Wereldoorlog, als de vrede en vrijheid zoals die vandaag de dag onder druk staan. Met als rode draad dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat vrijheid iets is waarbij je ‘doorlopend moet stilstaan’.

Familie
De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur en vindt plaats in de Dorpskerk. Aansluitend is om 19.50 uur op de Algemene Begraafplaats de herdenkingsbijeenkomst bij de graven van de geallieerde slachtoffers. Naast de traditionele kranslegging na de twee minuten stilte zullen Katherine Malin en Hugh Stephenson een bijdrage leveren. Beiden zijn familie van de geallieerde slachtoffers.

Aansluitend aan de Dodenherdenking voert het koor Cappella Bronckhorst het oratorium ‘Annelies’ uit. Het stuk is een muzikale verbeelding van het dagboek van Anne Frank. Het oratorium vindt plaats in de Dorpskerk en begint om 20.45 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant