Koetsiers en bemanning hadden kleding aangepast aan rijtuig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Koetsiers en bemanning hadden kleding aangepast aan rijtuig. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Volop nostalgie tijdens jubileumeditie Vordense Kastelenrit

Algemeen

Vorden – Waar kan een Kastelenrit voor rijtuigen en aanspanningen beter plaatsvinden dan in Vorden. Zondag 14 augustus vormde het Achtkastelendorp voor het 40ste achtereenvolgende jaar dan ook het decor voor de rit die weer veel nostalgie uitstraalde. Een lange stoet van ruim zeventig deelnemende rijtuigen en aanspanningen uit het gehele land reden langs diverse kastelen met een sherrystop in een weiland tussen boerderij De Nijhof en de achterzijde van Kasteel De Wiersse aan de Schoneveldsdijk. Het hoogtepunt van de rit vormde tweemaal de doorkomst van het defilé door de dorpskern van Vorden waarbij zich een aanspanning met een brouwerijwagen van Heineken en een lijkkoets aansloten. Het defilé werd door Frank Dekker bij Hotel Bakker van vakkundig commentaar voorzien.

Door Jan Hendriksen

"Moeten we hier tussendoor", zo vraagt een van de menners als hij met zijn imposante 'klavertje drie' Stanhope Pheaton rijtuig het erf van boerderij De Nijhof (1842) aan de Schoneveldsdijk oprijdt. De doorgang tussen de boerderij en de bijna eveneens twee eeuwen oude schuur geeft over de Baakse Beek toegang tot de achterzijde van Kasteel De Wiersse waar leden van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes in vol ornaat staan te wachten om tijdens de sherrystop de deelnemers een 'borrel' in te schenken. Inmiddels arriveert de geluidswagen waarin Gerard Smeenk de belangstellenden langs de route verwelkomt ook op het terrein, gevolgd door Frank Dekker.

Dekker is een van de mannen van Menvereniging In de Reep'n die voor de organisatie van de Kastelenrit tekent. Dit jaar voor het veertigste achtereenvolgende jaar. "En voor deze jubileumeditie hebben we vanmiddag iets extra's voor het publiek in petto tijdens het defilé in het dorp. Zo hebben we in samenwerking met Hotel Bakker en De Herberg een originele bierwagen voor de rit naar Vorden weten te halen en heb ik persoonlijk bemiddeld dat er een lijkkoets in het defilé meerijdt. Die laatste is misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar we vonden wel dat dit in het 'plaatje' paste", zo verklaart Dekker als Vordenaar Wim Groot Nuelend (69) met zijn jachtwagen met daarvoor in het span twee Gelderse paarden Zinanda (12) en Nanda (5) ook bij de sherrystop arriveert.

Zwaaien
Het is voor Groot Nuelend de tweede maal dat hij aan de rit deelneemt. "De jachtwagen heeft een jaar of acht in de schuur gestaan. Ik heb de wagen tien jaar geleden van mijn oom Hendrik Bogchelman overgenomen die in de eerste 25 jaar steevast met de wagen aan de Kastelenrit deelnam." Naast Wim zit Reini Groot Nuelend op de bok en achter in de wagen Tea Groot Nuelend en Gerrit en Gerrie Nijenhuis. Het vijftal geniet volop van de rit en zwaait dan ook naar menige bekende tijdens de tocht.

Inmiddels schuifelt in het weiland achter Kasteel De Wiersse met een oude kruiwagen, die Jan Keurentjes van boerderij De Nijhof spontaan beschikbaar stelde, Riek Sloot (80) uit Vorden in haar authentieke zondagse klederdracht rond om de deelnemers van een glaasje sherry of een andere versnapering te voorzien. Sloot was er ook tijdens de eerste editie van de rit al bij. "Ik heb maar enkele ritten overgeslagen", zo vertelt Riek als ze koetsier Eppie Klomphaar (74) uit Laren, die de Jachtwagen van Hotel Bakker 'bestuurt', van een versnapering voorziet.

Iets later dan het tijdstip in het programmaboek aangeeft, vertrekt het laatste rijtuig naar de oprijlaan van Kasteel De Wiersse om vervolgens koers te zetten naar Kasteel Den Bramel, waar de start voor het eerst plaatsvond vond en ook als rustlocatie voor de lunch dient.

Wachten
Het defilé, die zondagmiddag even op zich liet wachten, liet zien dat niet alleen de rijtuigen een lust voor het oog zijn. Ook de koetsiers en bemanning hadden hun kleding aangepast aan de stijl van hun rijtuig. De mooiste koetsen en rijtuigen kregen na afloop van het defilé, die door twee 'politieagenten' (Hans Krabbenborg en Maaike Pierik) te paard (Belgen) vooraf ging, een speciale plaats op de parkeerplaats van Hotel Bakker. Daar kon het publiek het 'rijdend museum' nogmaals van dichtbij aanschouwen.


Het hoogtepunt van de rit vormde tweemaal de doorkomst van het defilé door de dorpskern. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant