Het feestprogramma tijdens het 100-jarig bestaan. Foto: PR.
Het feestprogramma tijdens het 100-jarig bestaan. Foto: PR.

Volksfeest Linde van oorsprong een oogstfeest

Algemeen

LINDE – Het jaar 1866 is voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar geweest. Toen werd namelijk een vaandel ingewijd om enige luister bij te zetten op de jaarlijks terugkerende kermis. Het wordt dan gezwaaid voor het koningspaar, genodigden (burgemeester) en een ieder die het feest komt bezoeken. Het volksfeest zelf is al veel ouder dan het vaandel. Vroeger waren er in de voormalige gemeente Vorden namelijk twee kermissen. Een in het dorp en één in de buurtschap Linde. Die van Linde vond meestal in augustus plaats wanneer de roggeoogst was binnengehaald. Het is dan ook van oorsprong een soort oogstfeest. Vooraf werd er een mis opgedragen in de kapel die ooit op de Kapellebult stond en waar het feest werd gevierd.

Door Jan Hendriksen

Sinds het vaandel werd ingewijd in 1866 heeft het Volksfeest in Linde altijd voor een verbindende factor in de buurtschap gezorgd. Zo ook dit jaar tijdens het 150-jarig bestaan van het feest. Een prachtig voorbeeld was de verlichtingsroute 'Linde in 't licht' en het optreden van de Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch die afgelopen weekeinde plaatsvonden. En ook in de komende dagen vormt Linde 'een grote familie' tijdens onder meer de revueavond, de traditionele volksspelen en de afsluitende feestavond in de feesttent met op de voorgrond de draaiende wieken van de Lindesche Molen. Hoe anders was dat halverwege de negentiende eeuw? In het verleden heeft het 'Lindese feest' verschillende keren namelijk op losse schroeven gestaan. In 1850 kreeg het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vorden opdracht te onderzoeken hoe de bevolking van Linde stond tegenover afschaffing het het Lindese feest. Het bleek dat een aantal Lindenaren voor afschaffing van het feest waren! De weduwe Koning van de 'Kostede' was eveneens voor afschaffing, maar dan moest ook de Vordense kermis verdwijnen. B. Lebbink (Leemreize) was tegen afschaffing omdat het een oud recht was in Linde. De 'tappers' Ringelenberg (De Weerd), Fontein ('t Bijvank) en Fokkink (Baank) waren uit hoofde van hun functie tegen. Er werd uiteindelijk besloten tot afschaffing over te gaan. Op den duur werd echter door een merendeel van de Lindese bevolking besloten de 'kermis' door te laten gaan op de vierde dinsdag in augustus. Oorspronkelijk werd het feest op en om de Kappebult gevierd. Daarna werd het in de schuur van de toenmalige bakker voortgezet en nu vindt het feest al vele decennia lang tegenover de Lindesche Molen plaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er geen feest gevierd. In die periode hebben vele buurtbewoners op verschillende manieren zich verdienstelijk gemaakt. Hierbij moet worden gedacht aan de opvang van westerlingen die van wijd en zijd naar de Achterhoek kwamen voor een beetje eten. En niet te vergeten de vluchtelingen die met hele gezinnen in Linde werden ondergebracht op het eind van de oorlog. Na de oorlog in de herfst van 1945 is men weer bij elkaar geweest met gezinnen waar men gastvrijheid had genoten. Er werd bij Bakkerij Van Asselt een klein feestje gebouwd.

Was het feest in Linde voor 1940 een feest wat 's middags om een uur of één begon. Na de oorlog is dat ook nog een tijd zo geweest. Op een gegeven moment was er behoefte om meer tijd aan de diverse volksspelen te besteden. Tegenwoordig is het feest naar drie dagen uitgebreid met op donderdagavond een voorstelling van Toneelgroep Linde, op vrijdagavond het vogelschieten en op zaterdagmiddag de volksspelen en op zaterdagavond een afsluitend 'bal' die in de hoogtijdagen rond 1980 meer dan tweeduizend bezoekers uit de gehele regio trok. Ook de naam 'Kermis' verdween. Zonder dat hier veel over werd gediscussieerd deed de naam 'Volksfeest' zijn intrede. Hieraan kon men zien dat alles aan verandering onderhevig is. Zo ook dat de vrouwen aan het vogelschieten mee mochten gaan doen. En met succes. Toos Berends-Bouwmeester was in 1984 de eerste vrouwelijke koning(in) van Volksfeest Linde.

Veel aandacht wordt er jaarlijks door de feestcommissie aan de kinderen geschonken. Toen het feest nog op donderdag werd gehouden moest vrijaf voor de kinderen aan het schoolhoofd worden gevraagd, Wanneer dan 's middags om twaalf uur de schooldeur achter hen dichtviel begon voor hen het feest al. Aangekomen op het feestterrein werden ze dan ontvangen door leden van de Kindercommissie die grotendeels uit Lindenaren op leeftijd bestond. Anno 2016 vinden de kinderactiviteiten op zaterdagmiddag plaats.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bestaat er in Linde ook een toneelclub. Mensen die graag toneelspelen konden het niet langer aanzien dat altijd mensen 'uit den vreemde' moesten komen voor een toneelavond. Sinds 1989 speelt de club jaarlijks tijdens het volksfeest. Tijdens elk lustrum brengt de toneelclub steevast een revue op de planken. Zo ook dit jaar met als titel 'Gebolder op zolder'. Het is een avondvullend programma geworden met veel humor. De kijker moet onder andere rekening houden met kabouters, een mol, kortsluiting, paarden, vissen, dialect en uiteenlopende typetjes. Er is in de revue zeker aandacht voor het feit dat Volksfeest Linde haar 150 jaar bestaan viert.

Ook is er geen Lindes feest meer denkbaar zonder de aanwezigheid van een muziekkorps. Tot voor enkele jaren geleden was muziekvereniging Sursum Corda steevast van de partij. Sinds de fusie met Concordia verschijnt Harmonie Vorden op de vierde zaterdag van september tijdens de officiële opening in vol ornaat in Linde. Zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Tevens verzorgen de muzikanten de muziek die nodig is tijdens de stoelendans.

Volksfeest Linde heeft zijn bestaansrecht te danken aan de belangeloze inzet en medewerking van vele Lindenaren. Zoals bij elke vereniging is er een bestuur. Gelukkig hebben ze in Linde ook talloze commissieleden die het feest ondersteunen. En voor het 150-jarig bestaan was er een speciale jubileumcommissie in het leven geroepen. Kortom: Volksfeest heeft een brede achterban. Op naar het volgende jubileum (bron: Linde in de draaimölle).


Het feestprogramma tijdens het 100-jarig bestaan van Volksfeest Linde. Foto: PR. 


Het feestprogramma tijdens het 125-jarig bestaan van het Volksfeest Linde. Foto: PR. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant