Burgemeester Marianne Besselink blijft enthousiast over de mooie gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink blijft enthousiast over de mooie gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Marianne Besselink, één jaar burgemeester

Algemeen

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst waar vorig jaar op 21 oktober veel gasten getuige waren van de beëdiging van Marianne Besselink als nieuwe burgemeester, vertelt zij enthousiast over haar eerste jaar. Zij geniet van het moois dat de gemeente Bronckhorst biedt.

Door Liesbeth Spaansen

Vooral van de Bronckhorster inwoners en hun enthousiasme en saamhorigheid. "Ik heb toen gezegd: 'Ik ga buurt maken' en dacht dat ik vast een paar uitnodigingen zou krijgen om kennis te maken met Bronckhorst. Maar er zijn zoveel uitnodigingen dat ik er nog steeds een aantal op stapel heb staan! Dat kennismaken, zien en ervaren wat er allemaal gebeurt in Bronckhorst is geweldig. Ik ben iedere keer weer onder de indruk."

Natuurlijk realiseerde burgemeester Besselink zich dat zij iemand opvolgde waarvan Bronckhorst op een heftige manier afscheid had genomen. Henk Aalderink heeft met zijn enorme inzet, ook tijdens zijn ziekte, veel indruk gemaakt op inwoners. Hij heeft de vijf gemeenten samengesmolten en Bronckhorst echt goed op de kaart gezet. Nu ben ik er en ik doe dat ook. Ben erg gedreven en toegankelijk en sta met mijn gezin midden in de samenleving. Maar ik ben jonger, een vrouw en zit in een andere levensfase", lacht zij.

Burgemeester Besselink ging naar buurtverenigingen, buurtfeesten en kermissen. "Bijvoorbeeld in Linde naar de lichtroute, mijn eerste file in Bronckhorst. In Vorden beleefde ik mijn eerste Koningsdag en heb mijn eerste vogels geschoten. In Bronkhorst schoot ik zelfs als eerste vrouw ooit. Wat ik ook leuk vond was de trekking van de Spartametrace in Wichmond. Ik heb paasvuren bekeken met dezelfde ingrediënten, feest en vuur, maar ieder zijn eigen karakter en sfeer."

Ze heeft een hele lijst aan activiteiten waar zij afgelopen jaar is geweest, zoals de slachtvisite in Toldijk en daarna Sinterklaasintocht in Hengelo. De sterkste man en de doortocht van de Giro in Zelhem. Bijzonder was het boek over burgemeester Rijpstra: 'Burgemeester in Oorlogstijd' en de knotelzen in de Meuhoek, het carbidschieten in Hummelo "Tiptop georganiseerd." Daarnaast was zij bij Zomer in Gelderland in Drempt. Naar bruidsparen gaat zij met veel plezier, ook als dat op zaterdag of zondag is. "Als het kan hoor, want soms kan het echt niet vanwege afspraken." Het is teveel om op te noemen.

Marianne Besselink is opgegroeid op het platteland. "Daardoor herken ik een heleboel dingen, hoe de samenleving is, hoe dat reageert. Ongeschreven dingen die je aanvoelt. Ook wat dat betreft klopt Bronckhorst helemaal. Ik herken het plattelandsleven en de natuur vanuit mijn jeugd en inhoudelijke vraagstukken over leefbaarheid en krimp herken ik uit vorige banen. Ook hier moeten we zorgen dat het nu en in de toekomst goed wonen, werken en recreëren blijft. De komende tijd ga ik aan de slag om te kijken hoe we binnen de samenwerking van de Achterhoek het krimpvraagstuk nog beter kunnen aanvliegen. Ik heb vanuit mijn periode als gedeputeerde van de provincie Groningen mooie voorbeelden gezien van inwoners die samen zaken oppakken om de leefbaarheid in stand te houden of te verbeteren. Ook als er minder inwoners zijn of meer ouderen dan jongeren. Door plannen te maken voor huisvesting, sloop, onderwijs en ontmoeting. Dat doen en kunnen we hier ook!"

"Ik heb nu Bronckhorst in alle seizoenen meegemaakt. Ik vind het hier gewoon echt heel erg mooi. Ook op dit moment met dat blad dat van de bomen komt, die kleuren. Vooral als de laaghangende zon er doorheen komt. Prachtig. Dan vraag ik mij altijd af of iedereen die hier woont nog wel ziet hoe mooi het is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord