Hoofdrolspeler Jan Borgeman (derde van links) had in de komedie 'Het zit in de familie' heel wat uit te leggen. Foto: Jan Hendriksen.
Hoofdrolspeler Jan Borgeman (derde van links) had in de komedie 'Het zit in de familie' heel wat uit te leggen. Foto: Jan Hendriksen.

Professioneel amateurtoneel goed voor vijf voorstellingen

Algemeen

Vierakker/Wichmond – Wat een actie, sensatie, sterke personages, hilariteit, complexheid, timing en tekstvastheid. Perfect. En een extra compliment aan hoofdrolspeler Jan Borgman. De komedie 'Het zit in de familie' van Toneelgroep Vierakker-Wichmond zou absoluut niet misstaan om op de bühne van de regionale schouwburgen Amphion in Doetinchem of De Hanzehof in Zutphen voor het voetlicht te brengen. Professioneel amateurtoneel. Evenals tijdens de drie voorstellingen afgelopen weekeinde zijn ook de twee komende voorstelling vrijdag- en zaterdagavond in het Vierakkerse Ludgeresgebouw totaal uitverkocht. De vijf voorstellingen zijn in totaal goed voor maar liefst zevenhonderd bezoekers. Welke regionale toneelvereniging heeft zo'n groot bereik. Geen enkele.

Door Jan Hendriksen

Bij het betreden van de knusse en sfeervolle toneelzaal van het Ludgerusgebouw werden de bezoekers door een verpleegster (Annemarie Wolbrink) op kalmeringstabletten 'getrakteerd'. En die bleken ook nodig te zijn. De complexheid van de komedie 'Het zit in de familie' in twee bedrijven van Ray Cooney, vertaald door John Customs en op enkele kleine facetten herschreven door regisseur Henk Broekgaarden, bracht behoorlijk wat hectiek te weeg. Niet in het minst door hoofdrolspeler Dokter David Mortimor (Jan Borgman) van het Andreaziekenhuis.

Centrale locatie waar het toneelspel in aanloop naar de kerstdagen zich afspeelde was de gezamenlijke dokterskamer van het ziekenhuis. Het zijn bij uitstek dagen van festiviteiten, speeches, verbroedering en het aanhalen van familiebanden. Deze elementen waren dan ook terug te zien in de komedie. Daar oefende Dokter David Mortimor tevergeefs zijn toespraak voor een groot medisch congres waar tweehonderd mede neurologen uit de gehele wereld zich voor hadden verzameld in het ziekenhuis. Maar dat lukt de dokter niet wanneer de familiebanden beginnen te knellen.

Er ontstaan allerlei hilarische situaties. En dat is zo frustrerend. Dokter David Mortimor probeert als specialist serieus zijn werk te doen en je dan steeds wordt onderbroken door zowel (oud)collega's als familieleden en zelfs patiënten! Het levert een complexiteit aan ontwikkelingen op omdat het ziekenhuispersoneel snel van personages wisselt.

En is iedereen wel wie ze zeggen te zijn? De bezoekers die vrijdag- en zaterdagavond komen kijken zullen het te weten komen. Hopelijk wordt de toneelgroep dan wel op een staand applaus getrakteerd. Dat hebben ze namelijk wel verdiend.

'Berg tekst'
Extra waardering van het publiek was er na afloop voor hoofdrolspeler Jan Borgman die een 'berg' aan tekst had en geen enkel moment uit zijn rol 'viel'. Naast Borgman (Dokter David Mortimore) bestond de spelersgroep uit Steven Pennekamp (Dr. Mike Connolly), Anne Wil Klein Lenderink (Rosemary Mortimore), Bouke Wolbrink (Dr. Hubert Bonney, Henna ter Vrugt (directrice), Erik Klein Haneveld (Professor Willoughby Drake), Marieke Vaartjes (Jane Tate), Annemarie Wolbrink (verpleegster), Geert Harmsen (Leslie), Roland Wolbrink (politieagent) en Gerard van Til (Bill). Als souffleuse trad Ria Tijssen op, de grime werd verzorgd door Gerrie Berenpas, Josine Breukink en Marlot Wolbrink, het geluid en licht door Benny Schoenaker en Bert van Dijk en de toneelbouw door Anton Jansen en Jordy van Til. Voor de algehele ondersteuning zorgden Jan Tijssen, Rianne Neerlaar, Corderik van der Meulen en Erna Roeterdink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant