De elfjarige Storm Hoevers uit Eerbeek was de jongste deelnemer aan de modderige Kastelenveldrit. Voorop rijdt zijn moeder Esther. Foto: Jan Hendriksen.
De elfjarige Storm Hoevers uit Eerbeek was de jongste deelnemer aan de modderige Kastelenveldrit. Voorop rijdt zijn moeder Esther. Foto: Jan Hendriksen.

Deelnemers door blubber onherkenbaar over de finish

Algemeen

Vorden – Als hobby fietsen ze wekelijks. In de zomer gaan ze met hun racefietsen de weg op en 's winters met hun mountainbike de bossen rondom Vorden in. Zondag nam het drietal voor het eerst aan een officiële rit deel. Die van de Vordense Rijwiel- en Toer Club De Achtkastelenrijders. En wat voor één. De Kastelenveldrit. Ze kregen het direct voor de kiezen. Want door de intredende dooi was het parcours behoorlijk zwaar geworden. Maar ze hebben de smaak te pakken zo bleek achteraf. De Vordenaren Edwin Hulshof (41), Vincent ten Have (36) en Martijn Vredenberg (38) liet pr-man Henk Nijhof van De Achtkastelenrijders na afloop namelijk weten wel interesse te hebben om lid van de Vordense Rijwiel- en Toerclub te worden.

Door Jan Hendriksen

Het gros van de deelnemers kwam zondag na afloop van de Kastelenveldrit bijna onherkenbaar over de finish. Velen zaten van top tot teen onder de smurrie. De omstandigheden tijdens de 36ste editie van de Kastelenveldrit waren zwaar. Door de invallende dooi veranderde de toplaag van menig bospad en zandweg in een blubberige massa. En dat had zijn weerslag. De wielerkleding, de fietsen en de gezichten van de 441 deelnemers waren flink besmeurd door de modder. De start en finish van de veldrit vond plaats op sportpark 't Grote Veld van voetbalvereniging Vorden. Ver voor half negen melden zich in alle vroegte al de eerste deelnemers. Onder hen talloze leden van wielerclubs uit de regio zoals die van De Adelaar uit Apeldoorn en Toerclub (TC) Steenderen. De dertig en 45 kilometer lange tocht voerde onder meer langs de Vordense kastelen Medler en De Wiersse, die van Ruurlo en die van 't Hengelose 't Zelle.

Tijdens de rustpauze bij de familie Maalderink aan de Lieferinkweg in buurtschap Linde moest Michon Nimwegen uit Apeldoorn bekennen nog geen enkel kasteel te hebben ontwaard. "De zuigende bodem van de bospaden en zandwegen vergde de nodige concentratie en conditie om op de been te blijven", zo verklaarde Nimwegen terwijl hij een beker bouillon opdronk en een balletje gehakt en een krentenbol at. Vier leden van de Toerclub Steenderen waren zeer content over het uitgezette parcours. "Prachtige bospaden en zandwegen. Door de dooi is de rit best wel zwaar", zo lieten Bertie Ligtenberg, Henk Nijkamp, Rien Scholten en Kees Oostwal van TC Steenderen tijdens de pauze weten.

Pechgevallen
Na afloop liet Henk Nijhof van VRTC De Achtkastelenrijders weten dat de materiaalman van de club tijdens de rit onderweg behoorlijk wat mankementen aan de fietsen had verholpen. "Meer dan gemiddeld. Of dat door de zware omstandigheden kwam? Misschien wel."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant