''t Proathuus is 't Proathuus niet meer zonder Henk'

Algemeen

LINDE – Voor het laatst was zaterdagavond Eetcafé – Bar – Biljart 't Proathuus aan de Lindeseweg geopend. Het karakteristieke authentieke café onder de wieken van de Lindesche Molen sluit haar deuren. Cafébaas Henk IJben van Café 't Proathuus overleed vorig jaar op 20 november na een kort ziekbed op de leeftijd van 57 jaar.

Door Jan Hendriksen

Als eerbetoon aan de overleden kroegbaas vond er zaterdagavond onder leiding van Tom Blomberg nog éénmaal in een bomvol café een Popquiz plaats waarbij de overleden Vordenaar centraal stond. IJbens vrouw Marga Berends (53) keek van achter de bar de menigte zaterdagavond met gemengde gevoelens toe. "Het is een heel dubbel gevoel. Ik ben niet in staat om alleen het bedrijf zonder Henk voort te zetten. 't Proathuus is 't Proathuus niet meer zonder Henk. Daarom staat het binnenkort te koop." Henk IJben en Marga Berends kochten in 1996 het café in de Vordense buurtschap nadat het stel afscheid had genomen van de horeca-activiteiten van 't Olde Lettink in Vorden. 't Proathuus fungeerde als thuisbasis voor onder meer een klootschietgroep en een biljartclub en natuurlijk voor vele vaste cafébezoekers. Vooral in de zomermaanden vormde het etablissement voor talloze wandelaars en fietsers een mooie rustlocatie.

Ooit vestigde zich in het pand waarin tot 1973 Bakkerij van Asselt was gevestigd in 1860 Harmen Dommerholt als bakker. In 1898 liet hij een nieuw pand bouwen waarin een bakkerij annex kruidenierswinkel en café werden gevestigd. Zijn zoon nam in 1902 het bedrijf over en verkocht het in 1926 aan het echtpaar P. G. van Asselt-Hendriks. 1929 was een belangrijk jaar voor de buurtschap Linde, want de Lindeseweg werd in dat jaar verhard en dat was kennelijk nodig ook want tijdens de verhuizing in 1926 van de familie Van Asselt waren ze al door hun nieuwe buurman Jan Bettink, van boerderij Baank, uit de modder getrokken. Ook werd de buurtschap op het elektriciteitsnet aangesloten en werd het café verbouwd om aan de wettelijke eisen te kunnen blijven voldoen. In 1959 werd het pand opnieuw verbouwd zodat er meer winkelruimte ontstond en het nieuwe café werd er tegenaan gebouwd. In de jaren zeventig deed zich hier echter hetzelfde probleem voor zoals bij talloze andere ondernemers in het Vordense buitengebied: namelijk de steeds groter wordende mobiliteit van de bevolking en daardoor steeds meer concurrentie van de supermarkten. De familie Van Asselt besloot om een geheel nieuwe bakkerszaak te stichten aan de Zutpenseweg in Vorden. Die werd in 1973 geopend en toen werden de activiteiten in Linde beëindigd. In de jaren daarna was het pand een aantal jaren gesloten en werd het in de jaren tachtig van de vorige eeuw door Fien Hermans uit Ruurlo aangekocht en als café 't Lindesche Proathoes geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant