Onder leiding van Tom Blomberg namen maar liefst tien teams deel aan de Popquiz. Foto: Jan Hendriksen
Onder leiding van Tom Blomberg namen maar liefst tien teams deel aan de Popquiz. Foto: Jan Hendriksen

Speciale popquiz als eerbetoon aan overleden cafébaas

LINDE – Als eerbetoon aan de vorig jaar november overleden kroegbaas Henk IJben van café 't Proathuus vond er zaterdagavond onder leiding van Tom Blomberg nog éénmaal een Popquiz plaats waarbij de overleden Vordenaar centraal stond.

Door Jan Hendriksen

Een uitpuilend café nam voor aanvang van de quiz een moment stilte in acht. Sinds 2014 organiseerde Henk IJben samen met gastheer en presentator Tom Blomberg tweemaal per jaar een Popquiz in zijn café. De wandelende popencyclopedie Tom Blomberg, voormalig rechterhand van de bekende radiomaker Frits Spits en ook wel bekend als 'de dikke' Blomberg en 'Professor Pop,' kon maar liefst elf teams verwelkomen. Teamnamen als 'Sympathy', 'Plotseling Boys','Zeg jij het maar' en Ongelooflijk Tafel 4' waren keurig door Blomberg op grote flyers geschreven waarop hij hoogstpersoonlijk de puntenscores bijhield.

In meerdere ronden kwamen vragen over muziekfragmenten rond een bepaald thema voorbij en kon men via jokers, maskers en via de 'HoesPoes' een topscore proberen te halen. De vragen hadden niet alleen betrekking op muziek van toen, maar ook van nu. En natuurlijk die van Henk IJben die als gitarist deel uit maakte van de Vordense band 'Anders is 't Niet'. Tijdens de Popquiz lieten een aantal muzikanten van Anders is 't Niet' onder leiding van van Martin Bergsma tien intro's horen van favoriete muziekstukken van IJben waaraan ook een vraag was gekoppeld. Massaal zong het publiek met de nummers zoals The Joker van de Steve Miller Band, Proud Mary van Tina Tuner en Saterday Night van Herman Brood mee. Op gepaste afstand keek de vrouw van Henk IJben Marga Berends van achter de bar de menigte toe.

Vaste deelnemers
Onder de deelnemers aan de quiz veel 'vaste' popmuziek kenners die aan bijna alle zeven edities hadden deelgenomen zoals de groep 'Wat Woi Dan' bestaande uit Frank Zeper en Cynthia Langwerden uit Ruurlo, Ida Lammers uit Barchem en Mark Wit en Harry Langwerden uit Hengelo (G). Ook Martin Gabriel uit Vorden was van de partij samen met Theo Dammers uit Dieren en Arnold en Jos Dammers uit Zutphen.

Plotseling Boys
Uiteindelijk werd het bijzondere avond waarbij het publiek de hersenen flink moet pijnigen om kans te maken op de overwinning en eeuwige roem. De quiz werd gewonnen door het team De Plotseling Boys uit Hengelo (G) bestaande uit de broers Benny (62) en Marti (53) Eenink.

Het tweetal had ook aan alle zeven edities deelgenomen waarbij telkens een tweede of derde plaats werd behaald. De teamnaam van beide broers was afgeleid van diskjockey 'Tinus Plotseling' die jaren actief was voor de 'Eeninkbar' die Marti en Benny in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw 'runden' onder de naam 'Quotation' (vernoemd naar een nummer van Status Quo) aan de Wassinkweg in de Hengelose buurtschap Varssel "Het is jammer dat het 't Praothuus gesloten wordt. We kwamen hier altijd graag over de vloer", zo verklaarde Marti Eenink na afloop van de gewonnen quiz.

Voortgezet
Arno Branderhorst van Coens Tapperij uit Keijenborg, die zaterdagavond ook aanwezig was, kon melden dat de populaire Popquiz van Tom Blomberg wordt voortgezet in zijn etablissement.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden