Riky Rijks (l) en Hillie Piersma in hun favoriete Theater Onder de Molen. Foto: Jan Hendriksen
Riky Rijks (l) en Hillie Piersma in hun favoriete Theater Onder de Molen. Foto: Jan Hendriksen

Riky Rijks en Hillie Piersma nieuwe programmeurs Theater Onder de Molen

Algemeen

VORDEN – Met trots presenteren de twee nieuwe 'programmeurs' van Theater Onder de Molen in Linde, Riky Rijks en Hillie Piersma, de programmering van de Zomercarrousel 2017 die woensdag 5 juli van start gaat en vol muziek, cabaret en met nog veel meer 'gevuld' is. Riky Rijks (60) uit Steenderen en Hillie Piersma (56) uit Vorden hebben sinds dit voorjaar de programmering in handen en 'overgenomen' van Eelco Schuijl uit Borculo die in de afgelopen twee jaar verantwoordelijk was voor de culturele invulling in het theater in opdracht van Stichting Lindesche Molen.

Door Jan Hendriksen

Als we kennismaken met de twee nieuwe enthousiaste programmeurs staat de laatste voorstelling uit het Voorjaarsprogramma op het programma. Oud-Vordenaar Erik Knoef staat op deze avond in het theater. Theater Onder de Molen aan de Lindeseweg is in veel opzichten een unieke plek tussen grasvelden, bossen en maisvelden. De sfeervolle intieme theaterzaal biedt plaats aan maximaal honderd bezoekers die in zeer nauw contact staan met de artiesten. "En dat is ook een van de kenmerken en krachten van het theater. De bezoekers zitten bijna letterlijk en figuurlijk op de schoot van de artiesten", zo grapt Riky Rijks met een grote glimlach.

Riky Rijks was al een aantal jaren 'gastvrouw' bij de diverse optredens in de molen toen ze gevraagd werd om als coördinatrice van de gastvrouwen op te treden. "En zo kwam van het een het ander", vertelt de Steenderense die in het dagelijks leven fulltime werkzaam is bij de afdeling handhaving en ondersteuning bij een gemeente in het westen van het land. Hillie Piersma kwam als bezoekster regelmatig in het theater en is 'verliefd' op het theater. Haar culturele interesse is breed en toen haar gevraagd werd om samen met Riky de programmering op zich te nemen, zei de medewerkster in het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk direct volmondig ja.

Groot mogelijke diversiteit
Riky en Hillie struinen menig festival en optreden af en zijn via YouTube continu op zoek naar optredens die geschikt zijn voor het theater. Hillie: "De uitdaging is om het publiek een zo groot mogelijk diversiteit aan artiesten en genres aan te bieden onder het motto 'voor elk wat wils'. En dat varieert van een regionaal gezelligheidskoor of harmonicagroep tot een eenakter van een gezelschap uit Enkhuizen die handelt over een dagelijks strijd op de werkvloer tot optredens van de bekende countryzangers Ben en Carmen Steneker en de Betuwse liedjeszanger Dick van Altena."

Beide programmeurs krijgen vanuit Stichting Lindesche Molen jaarlijks een financieel budget ter beschikking waarvoor men het jaar rond een programmering moet samenstellen. En die bestaat naast de Zomercarrousel, waarbij op elke woensdagavond in juli en augustus een optreden is gepland, uit een programma dat vanaf september tot en met mei uit twee voorstellingen per maand bestaat. Veelal op vrijdagavond en op zondagmiddag. In totaal goed voor maar liefst 26 optredens.

Hoogtepunt
In de afgelopen twee jaar was Eelco Schuijl verantwoordelijk voor de programmering. In die periode zorgde de amateurmusicus voor de nodige structuur en variëteit in de programmering. De bezoekersaantallen stegen gestaag in die periode. En met optredens van de bekende pianist Jan Vayne en entertainer, zanger, regisseur en presentator Joris Linssen beleefde Theater Onder de Molen één van de hoogtepunten. "Maar als architect en eigenaar van het Architecten Lab laat de tijd het niet meer toe om als programmeur op te treden. Ik heb het met veel plezier gedaan", aldus Schuijl.

Theater Onder de Molen wil naast optredens van bekende artiesten en groepen onder de nieuwe programmeurs ook een 'springplank' zijn voor wat meer onbekende regionale artiesten. "En die bieden wij in onze kleine knusse en sfeervolle theater volop de gelegenheid", zo besluiten Riky en Hillie hun relaas.

Voor de totale programmering tot en met februari 2018: zie de website.


www.theateronderdemolen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant